SPORAZUM

Pacijente u Hrvatsku odsada šalje isključivo zajednička komisija

onkologija
Zoran Grizelj
03.12.2011.
u 13:46

Ravnatelji županijskih zavoda i gosti iz Hrvatske obišli su i buduću Kliniku za onkološke bolesti SKB-a Mostar

Ravnatelji četiri županijska zavoda za zdravstveno osiguranje koji financiraju SKB Mostar, ravnatelj ove bolnice dr. Ante Kvesić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Tihomir Strizrep jučer su potpisali ugovor u Mostaru o financiranju liječenja državljana Hrvatske koji žive u BiH, a koji na liječenje moraju ići u susjednu Hrvatsku. Najveća novost ovoga ugovora je stavka prema kojoj četiri zavoda za zdravstveno osiguranje više neće samostalno slati pacijente na liječenje u Hrvatsku nego će to raditi jedinstvena komisija koja će jedina imati pravo izdavati uputnice za liječenje u susjednoj državi.

Jedna komisija

- Komisija će biti sastavljena od šestero liječnika. Po jednog će dati svaki zavod i dva će biti iz SKB-a Mostar. Do sada smo imali situaciju u kojoj je veliki broj pacijenata išao bespotrebno na liječenje u Hrvatsku, a medicinska pomoć im je mogla biti pružena u našoj bolnici. Ostvarit ćemo velike uštede i povećati učinkovitost - rekao nam je ravnatelj SKB-a Mostar dr. Kvesić. Kroz ovaj ugovor, Hrvatski ZZO je izdvojio za liječenje 15 milijuna kuna za liječenje državljana RH koji žive u BiH, a koji će se liječiti u Hrvatskoj. - Do sada je oko pola ovoga iznosa bilo iskorišteno u ove svrhe. Bila je slaba koordinacija županijskih zavoda i našeg zavoda u Hrvatskoj. Sada će doći do velike promjene i očekujemo da će ova sredstva biti iskorištena - rekao nam je dr. Tihomir Strizrep, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Impresioniran bolnicom

Inače, Strizrep je jučer prvi put bio u posjetu SKB-u Mostar i nije mogao skriti dojmove viđenim. - Mi danas potpisujemo sporazum na temelju kojeg će se građani iz BiH liječiti u Hrvatskoj, a nakon ovoga što sam vidio, ne bi me čudilo da za nekoliko godina potpišemo ugovor, ali u suprotnom smjeru, odnosno za liječenje građana iz Hrvatske u Mostaru - rekao nam je Strizrep. Može se reći kako će temeljem ovoga ugovora zavodi uštedjeti veliki novac i spriječiti njegovo iznošenje izvan BiH. Prema posljednjim informacijama, samo tijekom prošle godine ZZO HNŽ-a je izdvojio oko dva milijuna za liječenje pacijenata u Hrvatskoj. Slična situacija je i u ostalim zavodima, a nakon potpisivanja ovoga ugovora, sav taj novac bi sada trebao biti usmjeren SKB-u Mostar koji će pacijentima pružati potrebne usluge.

Komentara 1

EN
eneloni
16:25 27.01.2019.

postovanje! zanima me da li ima ikakve sanse da se moj brat 95.godiste lijeci u hrvatskoj u jako teskom je stanju a bio je lijecen od upale pluca koju nije ni imao i dobio je upalu mozga gdje je sad smjesten u bolnicu prikopcan na aparate nakon skoro 2 mjeseca lijecenja navodno upale pluca ... moze li ikakva pomoc savjet bilo sta molim vas ako ima ko da bi pomogao

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?