OPASNA BAKTERIJA

Pacijenti otkrivaju slučajeve zaraze i teških posljedica

operacija
Goran Stanzl/Pixsell
26.05.2010.
u 09:21

Pedesetogodišnjak koji nam se javio nakon operacije na ortopediji zbog ozljede dobio je bakteriju MRSA

Supruga i ja smo ostali šokirani kada je na kćerkinom nalazu iz bolnice bilo navedeno da je imala bakteriju MRSA. Kasnije na nalazu je pisalo da je nema, ali je nevjerojatno da nam to nitko u bolnici nije kazao ili objasnio, izjavio je za Večernji list otac bebe koja je nedavno bila hospitalizirana na pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Iz razumljivih razloga ne želi da mu se objavi ime jer, iako mu se kći oporavlja, strahuje od eventualnih budućih odlazaka u bolnicu. Obitelji nekolicine pacijenata s Klinike za ortopediju tvrde da je i tamo povećan broj slučajeva infekcije opasnom bakterijom MRSA, a da se ne poduzimaju mjere kako bi se ovaj problem riješio.

Bakterija izjela kuk

Pedesetogodišnjak koji nam se javio nakon operacije na ortopediji zbog ozljede dobio je spomenutu bakteriju koja mu je izjela kuk te se morao nastaviti liječiti u Sloveniji gdje mu je ugrađen umjetni kuk i spašen život.

To, tvrde Sarajlije koje su se javile u našu redakciju, nije jedini slučaj. Nedavno je žena kojoj je operirano koljeno na sarajevskoj ortopediji također zaražena ovom opasnom bakterijom, zbog čega još uvijek ima velikih zdravstvenih problema. - Budući da je riječ o vrlo otpornoj i smrtonosnoj bakteriji, preporuka u slučaju pojave je da se izvrše čak temeljite građevinske preinake, pa čak i potpuno rušenje objekta. U KCUS-u sada poduzimaju neke mjere koje niti izbliza nisu dovoljne za uklanjanje bakterije. O ovom problemu se priča i među liječnicima i medicinskim osobljem, ali nitko ne izlazi u javnost, objasnio je naš sugovornik. Liječnici koje smo kontaktirali nerado govore o ovoj temi. Ipak, jedan od njih je, pod uvjetom anonimnosti, kazao da problem uopće nije bezazlen.

Tvrdi da je dodatni problem što je dio medicinskog osoblja s ortopedije premješten na druge klinike, pa postoji i tako opasnost od širenja bakterije. Iz Kliničkog centra odbacuju ovakve tvrdnje. Glasnogovornica Biljana Jandrić izjavila je za Večernji list da od početka ove godine u KCUS-u nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze bakterijom MRSA.

Preventivne mjere

U najvećem medicinskom centru u BiH tvrde da je bakterija MRSA sporadično prisutna još od 60-ih godina prošlog stoljeća te da se poduzimaju sve preventivne mjere kako bi se spriječila prisutnost MRSE. Iz bolnice ističu da pacijenti u posljednje vrijeme, potpuno neopravdano, “krive” ovu bakteriju za sve komplikacije u liječenju. Ipak, činjenica je da je u javnosti mnogo informacija o njezinoj pojavi te da se među građanima širi panika. Uprava bolnice do danas nije izišla s potpunim informacijama koje bi otklonile nejasnoće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?