Službeno najtoplije

Paklena vrućina: U Dolini smrti izmjereno 58 Celzijevih stupnjeva!

dolina smrti
AFP
14.09.2012.
u 12:00

Dosadašnji rekord držala je El Azizia u Libiji, no istraga je pokazala da se dogodila pogreška u mjerenju od najmanje pet stupnjeva

Najviša izmjerena temperatura na svijetu je 58 Celzijevih stupnjeva i to u Dolini smrti (Death Valley) u Kaliforniji, objavila je Svjetska meteorološka organizacija u Ženevi.

Kako piše AFP, dosadašnji rekord držala je El Azizia u Libiji s istom izmjerenom temperaturom 13. rujna 1922. godine, no istraga je pokazala da se dogodila pogreška u mjerenju od najmanje pet stupnjeva jer oprema nije bila adekvatna i precizna, mjerenje nije obavljeno u standardnim uvjetima, a mjeritelj je bio neiskusan.

Do tih podataka se došlo nakon svrgavanja Gadafijeva režima u Libiji kada je otvoren pristup podacima meteoroloških mjerenja u Tripoliju.

Treće mjesto, a sada drugo, drži također Dolina smrti s izmjerenom temperaturom od 56,7 Celzijevih stupnjeva. Ta je temperatura izmjerena 10. srpnja 1913. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?