Pakt o nenapadanju

Pakt o nenapadanju: Pupovac i Milanović zakopali ratnu sjekiru

'21.01.2009., Zagreb -Sastanak premijerke  s celnicima politickih stranaka, Ingrid Anticevic Marinovic i Zoran Milanovic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
VL
Autor
Jasmina Popović
19.10.2010.
u 08:45

SDP ponavlja da potpora Vladi znači potporu agoniji zemlje, no Pupovac ističe važnost borbe s korupcijom

Ratna sjekira između SDP-a i SDSS-a zakopana je do daljnjega. Nakon nekoliko javnih prozivki koje je koalicijskim partnerima HDZ-a, među kojima je i SDSS, uputio Zoran Milanović i njegova stava da Kukuriku koaliciji SDSS zapravo i nije potreban, komunikacija je bila, blago rečeno, zamrznuta.

Dosta je prepucavanja
Ni čelnici HNS-a, koji njeguju dobre odnose s Pupovcem, koji se u nedjelju pojavio i na njihovoj proslavi 20. rođendana, nisu bili najsretniji tom situacijom. No vikend je, čini se, riješio napetosti.

– Razgovarao sam s Radimirom Čačićem, Vesnom Pusić i Zoranom Milanovićem o njihovoj inicijativi za izglasavanje povjerenja Vladi, stavu SDSS-a prema tome i uzajamnoj komunikaciji. Naš je prijedlog da više ne bude medijskih prepucavanja jer to nikome ne koristi i o tome smo se svi usuglasili – potvrdio je u ponedjeljak Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, najavljujući bolje odnose bez obzira na razlike u stavovima. Usto, kazao je da je spreman završiti period razmimoilaženja. Milanović je, naime, u nekoliko posljednjih javnih istupa uporno upirao prstom u one koalicijske partnere HDZ-a koji svojim ostankom uz premijerku omogućavaju da agonija u Hrvatskoj dulje traje, a SDSS je javne prozivke šefu SDP-a zamjerio to prije što se "iz njegovih poteza nije moglo jasno vidjeti ni što želi SDP, a kamoli da mu netko iz vladajuće koalicije u tome treba pomoći".

– Milanović je u kampanji, ponekad ne razmišlja šire od toga i zna se zaletjeti, a onda treba čekati da to shvati i povuče se. Nije jasno zašto bi trebali raditi neprijatelje od SDSS-a kada je, s jedne strane, jasno da su oni zadnji koji bi trebali rušiti Vladu i na sebe navući odium dijela hrvatske javnosti, a s druge strane, ni mi ne znamo kako je srušiti pa je loše da odgovornost prebacujemo na SDSS.

Prijelomni trenutak
Pupovac je u sporazumu s HDZ-om i na njega ne treba pritiskati da izađe prije nego što mi uopće imamo plan kako doći do vlasti bez obzira na prijevremene ili redovite izbore – moglo se jučer čuti od jednog iskusnog esdepeovca. A dok je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić i jučer ponavljala da neizjašnjavanje protiv vlade premijerke Kosor ide na dušu koalicijskih partnera koji time pristaju na daljnje tonjenje Hrvatske u krizu i afere, SDSS i dalje smatra da bi bila šteta omesti započeti proces sređivanja situacije vezane uz borbu protiv korupcije. – Mislim da je ovo prijeloman trenutak i da bi bilo loše omesti to napuštanjem Vlade koja pokušava tu priču otvoriti od kraja. Ne mislim pri tome samo na one koji su otišli iz vlasti, poput Sanadera i Polančeca, već i na one koji se mogu prepoznati kao nositelji korupcije. Završetak tog procesa od presudne je važnosti za financijsku stabilnost Hrvatske, ali i za početak sređivanja pravosudne prakse. SDSS stoga ne vidi zašto bi se to zaustavljalo – kazao je u ponedjeljak Milorad Pupovac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?