Kinesko gospodarstvo

Panika u Pekingu: kotač ekonomije zavrtio se unatrag

'An employee works inside a silk factory in Neijiang, Sichuan province, July 3, 2013. China's economy is expected to grow 7.6 percent in the second half of 2013. Picture taken July 3, 2013. REUTERS/C
Reuters/PIXSELL
16.07.2013.
u 12:00

Gradovi duhovi sagrađeni su u pustopoljinama u kojima nitko ne živi. To je najvidljivija posljedica loše politike.

I to je moguće – gospodarstvo je poraslo 7,5 posto u jednom polugodištu, o čemu Europa i Amerika mogu samo sanjati, a vlada je oglasila zvono za uzbunu! Upravo se taj scenarij događa u Kini. Naime, najnoviji pokazatelji u najnapučenijoj zemlji svijeta pokazuju da se kinesko gospodarstvo pregrijalo i ubrzano se počelo hladiti pa stručnjaci već upozoravaju na novu globalnu krizu koja bi sada mogla doći s istoka.

Tvrtke zadužene vani

Alarm je oglašen u Pekingu, jer je u drugom tromjesečju ove godine kineski BDP porastao najmanje u ovome mileniju. Prema podacima kineskog statističkog zavoda, Kina je u prvoj polovici ove godine rasla “samo” 7,5 posto, što je najniža stopa rasta od 1999., kada je kineski BDP porastao 7,1 posto. Otad je kineska ekonomija u prosjeku godišnje letjela više od deset posto. A svaki dvoznamenkast rast gospodarstva nekada mora doći na naplatu. Čini se da je to vrijeme u Kini upravo došlo. Kineske su banke više od desetljeća bum gospodarstva poticale jeftinim kreditima poduzećima. Po nekim procjenama, kineske tvrtke zadužene su u iznosu čak 150 posto kineskog BDP-a.

Najviše novca slilo se u građevinski sektor i izgrađeni su neki novi gradovi u pustopoljinama u kojima gotovo da nitko i ne živi. Ovi “gradovi duhovi” najvidljivija su posljedica loše politike koja je neograničeno forsirala stanogradnju. Kineska središnja banka pokušava ublažiti simptome krize povlačenjem novca iz banaka, tako da ih prisile da smanje kreditiranje poduzetnika koji su navikli da novac iz banaka curi kao iz pipe. Međutim, ova je politika ograničavanja količine novca opasna: dovodi do previranja u financijskom sektoru i usporiti gospodarski rast, i to snažnije nego što se očekivalo. Čak i državni ekonomisti sada svoju zabrinutost pokazuju otvoreno. Kako je Kina zemlja u razvoju i krenula je gotovo od nule, ona mnogo toga mora nadoknaditi kako bi ekonomski dosegnula razinu najsiromašnijih zemalja EU – Bugarska i Rumunjska i dalje imaju BDP po stanovniku veći od Kine. Ekonomski savjetnik kineske vlade Xia Bin, kaže da je svaki rast na razini 7,5 posto za Kinu “beznačajan”.

– Moramo što prije naći načine kako da rasprsnemo taj balon i otpišemo postojeće gubitke kako bismo izbjegli još veću krizu. Čeka nas teško vrijeme reformi, odnosno bankrota pojedinih poduzeća i financijskih institucija – kazao je Xia.

I prevelik rast je opasan

– Rastom većim od 10 posto javlja se problem za ekologiju, stanovanje... Rastom manjim od sedam posto Kini prijeti problem nezaposlenosti jer bi deseci milijuna ljudi mogli ostati bez posla. Pad narudžbi iz Kine pogodio bi najviše Njemačku i preliti se na cijelu EU. Idealno bi bilo, i za Kinu i za cijeli svijet, kada bi nova vlada mogla držati godišnji rast oko osam posto – komentirao je ekonomist Ljubo Jurčić.

>>Bankomati su prazni, burze tonu... gura li nas Kina u novi kaos?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?