Peter Seewald:

Papa Benedikt jako je oslabio, ne vidi na lijevo oko, mršav je...

papa (1)
Reuters/PIXSELL
18.02.2013.
u 17:49

Bio je toliko iscrpljen da je jedva uspio završiti pisanje svoje treće knjige o Isusu

Sluh mu je oslabio, ne vidi dobro na lijevo oko i jako je smršavio, opisuje Benedikta XVI. njemački novinar Peter Seewald koji je 2010. objavio knjigu razgovora s papom “Svjetlo svijeta”. Zapravo su riječi koje je upotrijebio Peter Seewald u opisivanju Benedikta XVI. još jasnije i okrutnije. U današnjem broju lista Corriere della Sera Seewald kaže da se s papom susreo prije 10 tjedana.

Postao je rezeviran

– Papa me je primio u Apostolskoj palači kako bismo nastavili razgovor o radu na njegovoj biografiji. Sluh mu je oslabio. Na lijevo oko više ne vidi. Tako jako mršavi da krojači teško drže korak u izradi nove odjeće. Postao je jako delikatan, još ljupkiji i skromniji, potpuno rezerviran. Ne izgleda bolesno, ali je umor zaposjeo cijelu njegovu osobu, tijelo i dušu. To se više nije moglo ignorirati – opisuje Seewald Benedikta XVI.

Razgovarali su o tome kako je Ratzinger dezertirao iz Hitlerove vojske, o njegovu odnosu s roditeljima, pločama s kojih je učio strane jezike, o temeljnim godinama na Mons doctusu (brdu učenih) u gradu Freisingu u Bavarskoj gdje više od tisuću godina duhovna elita zemlje biva uvedena u misterij vjere.

Tu je Ratzinger držao svoje prve propovijedi.

Seewald sada iznosi da je u prijašnjem njihovu razgovoru u kolovozu u papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu pitao Benedikta XVI. koliko ga je pogodio slučaj Vatileaks.

– Nije me odveo u neku vrstu očajanja ili univerzalne boli, odgovorio mi je papa, jednostavno mi se čini neshvatljivim. Gledajući osobu (Paola Gabrielea, nap. a.), ne shvaćam što je mogao očekivati. Ne uspijevam prodrijeti u njegovu psihologiju – prenosi Seewald papine riječi.

Sam događaj nije doveo do toga “da izgubi kompas ni da osjeti umor dužnosti koju obnaša” jer, kako je rekao, “uvijek se tako što može dogoditi”, iznosi Seewald i naglašava da je za Benedikta XVI. bilo važno da u Vatikanu bude zajamčena neovisnost pravosuđa, da monarh ne kaže: sada ću se zauzeti ja!

Pitanje o povlačenju

Bio je iscrpljen, posljednjim snagama završio je treću knjigu o Isusu. – To je moja posljednja knjiga – rekao je papa novinaru Seewaldu s tužnim pogledom.

– Joseph Ratzinger je izvanredan čovjek, osoba sposobna uvijek se brzo oporaviti. Dok se prije dvije godine, bez obzira na poteškoće zbog dobi, činio okretnim, gotovo mladenačkim, sada je svaki novi svezak koji je dolazio na njegov pisaći stol iz državnog tajništva doživljavao kao neki udarac – opisuje Seewald papino stanje.

Na pitanje koje je postavio Ratzingeru, što se još može očekivati od njegova pontifikata, dobio je odgovor: – Od mene? Od mene ne mnogo. Star sam čovjek i snaga me napušta. Mislim da je dovoljno to što sam učinio – odgovorio je Benedikt XVI., a Seewald ga je upitao znači li to da se namjerava povući. Papa je odgovorio:

“To ovisi o tome što će mi nametnuti moja fizička snaga”. Istog mjeseca, dakle u kolovozu, Benedikt XVI. napisao je jednom od svojih mladih učenika da će sljedeći susret s njima biti posljednji. Naime, Ratzinger se i kao papa, uglavnom u kolovozu i to u Castelgandolfu, susretao sa svojim “doktorandima”, s onima kojima je predavao u Njemačkoj. Prošlogodišnji takav susret, kako je najavio, bio je posljednji.

>> Papa tjedan dana na duhovnim vježbama

>> Konklave počinju ranije: Novi papa bit će izabran prije 15. ožujka?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?