veliki četvrtak

Papa Franjo oprao noge i maloljetnoj zatvorenici iz Srbije

papa franjo (1)
Reuters/PIXSELL
28.03.2013.
u 17:15

Pranje nogu je znak Isusova milovanja. To je moja dužnost svećenika i biskupa, da budem sluga, ali to ujedno dolazi i iz mog srca, kazao je Sveti Otac

- Dao sam vam primjer kako se treba ponašati, jer onaj koji je na najvišem položaju mora biti drugima u službi, kazao je papa Franjo maloljetnicima u kaznenom maloljetničkom zatvoru Casal del Marmo na periferiji Rima, gdje je održao obred pranja nogu Velikog četvrtka, misu Coena Domini.

Franjo je održao vrlo kratku homiliju, neobično kratku u odnosu na njegove prethodne, koji su obred pranja nogu održavali u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog i uvijek su noge prali 12-orici svećenika. Franjo je oprao noge 12-ero maloljetnika zatvorenika, među kojima i dvjema djevojkama. Mladi kojima je Papa oprao noge različitih su nacionalnosti i vjeroispovjedi. Jedna djevojka je Talijanka katolkinja, a druga je ''Srpkinja rođena u Rimu muslimanske vjere“, kako je obznanjeno u Vatikanu. 

Papa Franjo se obratio mladim zatvorenicima kazavši im kako će obaviti obred ''pranja nogu i pri tome neka svatko promisli: Jesam li ja stvarno spreman služiti, pomoći drugome?“.  - Pranje nogu je znak Isusova milovanja. To je moja dužnost svećenika i biskupa, da budem sluga, ali to ujedno dolazi i iz mog srca - kazao je Sveti Otac. - Isus je došao upravo zato da nam služi i pomogne. Pomognimo jedan drugome, pomognimo si međusobno - kazao je Franjo naglasivši kako Isus uči na služenje, na pomaganje. ''Onaj s najvišim položajem mora služiti druge“, osnovna je papina poruka.

- Naravno ne treba svaki dan jedan drugome prati noge, već biti jedan drugome na pomoći i to činiti sa srcem - objasnio je Franjo današnji obred, na kojem je bilo 49-oro maloljetnika zatvorenika, od koijih 38 mladića i 11 djevojaka, a koji su različitih nacionalnosti, odnosno 11-oro Talijana i 38-oro stranaca među kojima najviše onih iz sjevernoafričkih država, te Slavena. Maloljetni zatvorenici su Papi poklonili drveni križ i drveno klecalo što su sami izradili, a Franjo im je poklonio uskršnja jaja i kolače.

 

>>Papa Franjo: Pozivam na gradnju mostova mira dijalogom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Želite prijaviti greške?