VATIKANSKI AUTOPARK

Papa Franjo propisat će kakve aute mogu voziti crkveni ljudi

'Pope Francis waves as he arrives at the summer residence in Castel Gandolfo to lead the Sunday Angelus prayer July 14, 2013. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: RELIGION)'
'TONY GENTILE'
16.07.2013.
u 12:00

Dvije garaže - 
U jednoj je garaži desetak mercedesa i papamobila kojima Franjo ne koristi

Uobičajeno je da pape, nakon preuzimanja dužnosti, obiđu sve vatikanske strukture, pa tako pregledaju i vozni park. Obično to čine u pratnji fotoreportera i novinara, koji onda ovjekovječe njihov posjet ergeli automobila. Papa Franjo obišao je vatikanske garaže potpuno privatno, a uskoro bi se mogla očekivati neka njegova odluka o sudbini brojnih automobila.

Tri skupocjena mercedesa

Rimljani su oduvijek imali, a imaju i danas, poseban smisao za uzrečice. Na primjer, kada umre neki papa, oni kažu “načinit ćemo drugoga”. Tako za kraticu vatikanske registarske oznake SCV, što znači Država Grada Vatikana (Stato della Citta del Vaticano) kažu kako znači Se Criso Vedesse (Kada bi to Krist vidio). Kada bi Krist vidio što sve ima u vatikanskoj garaži...

Vatikanski autopark nalazi se kraj vatikanske ljekarne, desno od apostolske palače, te se sastoji od dva dijela. Jedan dio zove se plemenita garaža (Garage Nobile), u kojem su automobili namijenjeni korištenju papa, a drugi dio garaža vozila vatikanske države, dakle službena vozila. U plemenitoj garaži ima desetak automobila, među kojima tri mercedesa visoke vrijednosti, zatim papamobili itd. U garaži vatikanske države ima oko 50 automobila koje upotrebljavaju državni službenici, vatikanska kurija.

Papa Franjo je tijekom jednog izlaska iz hotela, jer uglavnom vatikanskim ulicama ide pješice, pogledao i parkiralište na kojem svoje vlastite automobile ostavljaju kardinali. Franjo do sada nije upotrijebio, a vjerojatno ni neće, ni jedan papinski automobil, onaj s oznakom SCV 1. Vozio se ili u volkswagenu phaeton ili u ford focusu vatikanske žandarmerije.

Mnogo papinih vlasnika

Ima onih koji drže da će papa Franjo uskoro propisati kakve automobile mogu koristiti crkveni ljudi. No hoće li uspjeti u provedbi promjena koje je naumio? Na stranici “Američke zemlje” (Terre d’America) objavljen je članak argentinskog novinara Jorgea Miliaea, učenika profesora Bergoglia, u kojem je prenio riječi pape Bergoglia o teškoćama na koje nailazi u Vatikanu: “Nije lagano, Jorge, ima mnogo papinih ‘vlasnika’ (padroni) koji imaju dugi staž”.

>>Nitko nikada nije ovako radikalno mijenjao Crkvu kao papa Franjo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije