ZAŠTITA BRANITELJA

Parlamentarci traže obustavu revizije i promjenu zakona

parlament
VL FOTO
24.02.2012.
u 11:36

Federalni Parlament bi uskoro trebao raspravljati o Helezovoj reviziji

Zastupnici u federalnom Parlamentu iz Unsko-sanske županije najavili su kako će tražiti prekid revizije branitelja na 120 dana kako bi se ispravile sve manjkavosti u ovom procesu. Njihovim zastupnicima će se vjerojatno pridružiti i hrvatski zastupnici u federalnom Parlamentu koji su i ranije upozoravali na nelegalne radnje Zukana Heleza i Ministarstva za pitanja branitelja FBiH koje on vodi.

Ukazano na nepravilnosti

- Ja sam već ranije tvrdio kako je zakon po kojem se provodi revizija neustavan i nije bilo rezultata. Tražio sam pred Parlamentom da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smijeni Zukana Heleza, ali opet nije bilo rezultata. Više ne znamo što raditi dalje kako bi se nasilje nad braniteljima prekinulo, rekao nam je jučer zastupnik HDZ-a BiH u federalnom Parlamentu Marinko Čavara. On je dodao kako je i nelegalna inspekcija koja provodi reviziju, te je naglasio kako nije sporan samo Zakon o reviziji nego i puno podzakonskih akata koji idu u korist samo jednoga naroda, odnosno Bošnjaka. Dopredsjednik Parlamenta FBiH Stanko Primorac nam je jučer rekao kako je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o reviziji, te kako je procesu revizije potreban kvalitetniji pristup. - Sadašnji zakon jednostavno odbacuje izjave zapovjednika koje su donosili branitelji i to treba promijeniti. Veliki broj branitelja, osobito onih iz Posavine, ne može doći do dokumenata jer se njihove općine nalaze u Republici Srpskoj. Sadašnje stanje treba mijenjati i nećemo dopustiti da se bilo tko iživljava nad braniteljskom populacijom - rekao nam je Primorac.

Agonija se nastavlja

Ipak, iživljavanje i diskriminacija nad braniteljima se nastavlja o čemu svjedoči i ovotjedni primjer iz Mostara gdje su Omer Bašić i njegov tim ponovno mijenjali rješenja o okolnostima stradavanja hrvatskih branitelja. - Neka se provodi revizija, ali ne na ovaj način, pogotovo ne trebaju to raditi osobe koje su bile zapovjednici logora za Hrvate po Hercegovini i srednjoj Bosni, a s kojima se sada okružio Zukan Helez i zadužio ih za provođenje ovoga procesa, poručili su iz udruge Hrvatskih logoraša Domovinskog rata. Zastupnica HDZ-a 1990 u federalnom Parlamentu Slavica Josipović nam je rekla kako se o reviziji mora razgovarati u Parlamentu i kako se nada da će se ova tema uskoro naći na dnevnom redu. - Naša je dužnost i potreba da pokrenemo ovu temu i da učinimo sve kako bi prekinuli nelegalne radnje pojedinaca. Već smo uložili određene napore, ali potrebno je još puno uraditi kako bi se zaštitili stradalnici. Potrebna nam je koncepcija kako to uraditi i nadam se da ćemo je uskoro i imati - zaključila je jučer zastupnica Josipović.

Komentara 9

DU
Deleted user
14:01 24.02.2012.

Čavara je jedino ime koje županija središnja bosna ima da nesto moze smisleno kazati i uraditi. ostalo su uz sve uvazavanje trećerazredni igrači počev od Lovrinovića pa nadalje...

TT
ttolic
15:37 24.02.2012.

Mnogo je ,nažalost,onih koji nisu nikakvim zaslugama stekli braniteljska i stradalnička prava.Ima slučajeva da koriste ta prava ljudi koji su cijeli rat proveli u Njemačkoj.To je samo odraz korumpiranosti u strukturama vlasti.

MO
mošnjo
13:42 24.02.2012.

Ovaj marinko je lud ,pitaj te ga koliko je rodjaka zaposlio u drzavnu firmu u kojoj radi u Busovači,one je obićni sitni potrčko,hercegovačkog HDZ,i on stiti svoje glasačko kriminalno tijelo...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?