ALESSANDRO D'ERRICO

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH

pečat
VL FOTO
27.02.2011.
u 10:58

Redakcija Večernjeg lista BiH proglasila je papinskog izaslanika najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga

Izaslanik Svete Stolice u BiH, nadbiskup Alessandro D’Errico diplomat je čija je služba u posljednjih pet godina u BiH protkana živom zauzetošću za ovu državu i njezine narode, izgradnju skladne kompozicije u kojoj bi i Hrvati katolici bili u jednakoj poziciji s druga dva naroda. Redakcija Večernjeg lista proglasila je nuncija D’Errica najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga i snošljivosti.

S kakvim ste osjećajima primili ovu nagradu?

Prije svega zahvalan sam prijateljima iz Večernjeg lista za ovaj pečat. Još sam više počašćen time što mi ga je uručio visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko. Kad me je neki dan gospodin Jozo Pavković pitao prihvaćam li ovo priznanje, rekao sam da nemam drugog izbora: trebam prihvatiti jer mislim da je ono dano ne toliko mojoj osobi nego poslanju koje Apostolska nuncijatura nastoji izvršiti u Bosni i Hercegovini, u ime Svete Stolice.

Kako gledate na to da se prepoznaju plodovi vašeg rada?

Sigurno da mi je drago. Ali ova nagrada je također ohrabrenje da se ide naprijed s istom zauzetošću i istim entuzijazmom. Želio bih naglasiti jednu stvar. Imamo još puno projekata koje trebamo dovršiti. Zato se nadamo da ćemo imati potrebe razumijevanja i podrške od svih – kako je to bilo proteklih mjeseci – za sretno rješenje pitanja koja razmatramo.

Možete li nam reći nešto o aktivnostima Apostolske nuncijature proteklih mjeseci?

Gledajući unatrag na proteklu godinu, stvarno držim da je to bilo razdoblje intenzivnih aktivnosti i kontakata, i – hvala Bogu – također i pokojim konkretnim rezultatom. Posebno bih želio istaknuti aktivnosti Mješovitog povjerenstva, potpisivanje i ratifikaciju Ugovora za Vojni ordinarijat, posjet kardinala Bertonea Mostaru, posjete Vatikanu visokih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, imenovanje dvojice biskupa, osnivanje Međunarodne vatikanske komisije o fenomenu Međugorja.

Kako shvaćate svoju zadaću u Bosni i Hercegovini?

Poslanje koje mi je povjerila Sveta Stolica prije pet godina je u službi pravednog mira, dijaloga, vjerske slobode i dostojanstva ljudske osobe. To mi često ponavljaju Sveti Otac Benedikt XVI. i poglavari Svete Stolice. Iz razumljivih razloga, s posebnom pozornošću slijedimo katoličku zajednicu i hrvatski narod, koji je velikim dijelom katolički. Zajedno sa svojim suradnicima, nastojim na najbolji način, u granici naših mogućnosti, ostvariti naše poslanje. Ali moram reći – kako sam to već spominjao – da sam od samog svog dolaska u Bosnu i Hercegovinu naišao na raspoloživost na svim razinama, i srdačan prijam mnogih osoba dobre volje. To naravno olakšava naš rad.

Izgleda da je ta zadaća uvelike aktualna i danas….

Da, ova zadaća mi se čini dosta važnom i danas, kad se zemlja mora suočiti s osjetljivom krizom, koja je možda najteža poslije rata. Naša nada i naš poziv je da prevlada zdrav razum. A to znači da se iznađe hrabrosti i odlučnosti i ponovno se što prije otkrije istinski duh najizvornijih tradicija Bosne i Hercegovine, koja je u prošlosti bila poznata kao zemlja uzornog slaganja naroda, civilizacija i religija. Naša nada i naš poziv je da i danas prevlada dijalog i razumijevanje, za dobrobit naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?