Prijelazni rok

Petrić i Srna najveći gubitnici, Srbi mnogo traženiji

Mladen Petrić
AFP
02.09.2010.
u 08:15

Srpski igrači potpisivali su za Manchester City, Liverpool, Juve, a naši za Rangers, Šahtar i Wolfsburg.

Ekonomska kriza pogodila je i nogometno tržište. Iako je u posljednjem tjednu prijelaznog roka realizirano nekoliko velikih transfera (Robinho i Ibrahimović u Milan, Mascherano u Barcelonu), ovoga ljeta vlasnici klubova imali su plitke džepove. Klubovi liga petice ove su sezone na pojačanja potrošili 1,14 milijardi eura, a prošle oko 1,9 milijardi. A, primjerice, europski doprvak Bayern München nije potrošio niti centa.

Najviše su, već po običaju, trošili engleski klubovi – 379 milijuna eura. No, to je najmanje u posljednjih 10 godina. A i taj bi iznos bio znatno manji da nije bilo bogatog šeika iz Manchester Cityja koji je u pojačanja uložio čak 130 milijuna eura.

Rekorder Manchester City

Zanimljivo, od šest najskupljih transfera ovoga ljeta, čak su četiri Cityjeva (Yaya Toure, Balotelli, David Silva, Kolarov). Dok je City najviše kupovao, najbolje su prodavali Valencia (ukupno zaradila 75 mil. eura), Inter (47) i Benfica (44).

Od hrvatskih reprezentativaca, na cijeni su ljetos bili samo napadači. Mandžukić je prešao u Wolfsburg za sedam milijuna eura, Eduardo u Šahtar za 6,5 milijuna, dok je Rangers za Jelavića izdvojio 4,5 milijuna eura. Kad su kockasti u pitanju, još su plaćali samo za Dujmovića, koji je za 2,5 milijuna eura prešao iz moskovskog Lokomotiva u gradskog rivala Dinamo. Klub je još promijenio i Pletikosa, koji je otišao na posudbu u Tottenham, dok je Dragu Gabrića Trabzonspor na godinu dana proslijedio Ankaragücüu.

 Najveći gubitnik prijelaznog roka među hrvatskim reprezentativcima sigurno je Mladen Petrić. Iz HSV-a su mu prošli tjedan poručili da više ne računaju na njega, no nakon što nisu uspjeli dovesti Rafaela van der Vaarta, ipak su odbili ponude Stuttgarta i Liverpoola. Petrić je izjavio da ga je potez kluba jako iznenadio te da ne zna čime je zaslužio tako loš tretman. Dodao je da ne zna kako sada kotira kod trenera Armina Veha, no da ga sigurno čeka teška jesen.

Danak neodlasku na SP

Uz Petrića, najveći je gubitnik prijelaznog roka Darijo Srna. Kapetan hrvatske reprezentacije već se nekoliko ljeta sprema na odlazak iz Donjecka, no odgovarajuća ponuda nekog jakog europskog kluba (traže 15 milijuna eura) očito još nije stigla. Iako se u protekla dva mjeseca spominjao interes Chelseaja, Bayerna, pa čak i madridskog Reala, Srni je već 28 godina i sve su manje šanse za veliki transfer.

Dok hrvatski igrači ljetos nisu uspjeli ostvariti osmeroznamenkast transfer, za srpske su nogometaše klubovi plaćali i 20 milijuna eura. Za tu je cijenu lijevi branič Kolarov prešao iz Lazija u Manchester City. Juventus je pak za Krasića izdvojio 15 milijuna eura, dok je Žigić iz Valencije u Birmingham stigao za 6,5 milijuna. A transfere u velike klubove ostvarili su i Jovanović (Liverpool) te Pantelić (Olympiakos). Na srpske se reprezentativce ukupno potrošilo oko 55 milijuna eura, a na kockaste svega 20,5 milijuna. Neodlazak hrvatske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo sigurno je utjecao na takav rasplet. Također, i transfer BiH reprezentativca Zvjezdana Misimovića iz Wolfsburga u Galatasaray (9 milijuna eura) skuplji je od Mandžukićeva.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije