BLAGDAN

Petrovdan u Hercegovini

ikoskoko
30.06.2012.
u 12:33

Ove godine se posebno slavi u Kočerinu, župa obilježava 140 godina postojanja

Jučer, 29. lipnja, veliki je broj župa u Bosni i Hercegovini proslavio blagdan Svetog Petra i Pavla, dvojice apostola, stupova Crkve. Već od trećega stoljeća u Crkvi se slave ova dva sveca zajedno, a to znači da imaju dosta toga zajedničkoga, iako predstavljaju dvije različite osobe.

140 obljetnica

Sami blagdan Sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe Kočerin, ove godine se posebno slavi. Naime, župa Kočerin obilježava 140 godina svoga postojanja. Svečano misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup dr. Ratko Perić, koji je u svojoj propovijedi govorio o putu dvojice svetaca zaštitnika ove župe, uspoređujući njihove životne putove s putovima današnjih ljudi.

Uz sami blagdan za 132 sudionika osmih razreda osnovne i prvog razreda srednje škole podijeljen i sakrament sv. potvrde. Nakon misnog slavlja proslava blagdana je nastavljena do kasnih večernjih sati, uz bogat kulturni i sportski program. Tako je odigrana finalna utakmica Petrovdanskog malonogometnog turnira, a Zdravko Škender je Kočerinjane i njihove goste zabavljao do kasnih noćnih sati.

Svečano i u Mostaru

Svečano je bilo i u Franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru. - Crkva u jednom danu slavi dvojicu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, obojica su stradala iste godine, u istom gradu, u Rimu. Kad razmišljamo vidimo dvojicu apsolutno različitih ljudi po svemu, po karakteru , po kulturi, međutim istih po tome što su obojica odlučila biti Kristovi apostoli. Kad vidimo Petra i Pavla onda odmah razmišljamo o sebi, o svome karakteru, o svojoj naravi, o svojoj veličini bića kao ljudi, možda nam se i samima često čini da nismo ničega dostojni, u svojim slabostima, u svojoj naravi, svome karakteru. Ponekad nam se čini da čovjek ništa ne može, međutim slaveći dvojicu velikih apostola crkva želi da stavimo božju službu u božje ruke. Svakako Bog ima za svakog od nas svoj plan i da naša narav bez obzira kakva je može biti oblikovana kao što kipar oblikuje neko drvo ili kamen ma kako god bila tvrdo, u rukama kipara vještog umjetnika nastane neka figura, rekao je fra Iko Skoko u svojoj propovijedi u franjevačkoj crkvi. sv. Petra i Pavla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?