SRAMOTNO MALO

Plaća liječnika specijalista u Federaciji iznosi svega 1300 KM

\'otv....zagreb.....19.11.2008.  rebro, ravnateljstvo kirurgije - nova operacija ugradjivanja implanta... doktori, bolnica, operacija lijeve dojke     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Arhivska fotografija
02.01.2012.
u 10:35

Nikako ne može biti u redu društvo u kojem liječnik specijalist, koji se cijeli život školuje ima plaću 1.300 KM

Položaj liječnika specijalista ali i općenito medicinskih djelatnika u Federaciji BiH je katastrofalan, stav je Neovisnog sindikata zdravstva u FBiH. Uslijed takve situacije neminovno dolazi i do odljeva stručnog kadra u razvijene zemlje Europe ali i svijeta.

Odljev kadra

U zadnjih sedamnaest godina samo u Sveučilišnu kliničku bolnici Mostar napustilo je 40 liječnika Većinom su otišli raditi u Republiku Hrvatsku. U drugim, poglavito pograničnim krajevima BiH, situacija je daleko lošija.

- Ljudi idu trbuhom za kruhom i to ne treba nikoga čuditi. S druge strane ta loša plaćenost liječnika za posljedicu ima mito i korupciju. A nezadovoljan liječnik jednako je nezadovoljan pacijent - ističe dr. Abud Sarić, predsjednik strukovnog sindikata zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

Što treba uraditi kako bi se situacija u zdravstvu popravila? Stav je sindikata da u prvom redu treba povećati izdvajanja za zdravstvo, jer ovakvim odnosom vlast preko leđa medicinskog osoblja kupuje socijalni mir. Prosječna plaća u zdravstvu je 930 KM.

Odlaze u Sloveniju

To je prosjek koji obuhvaća sve, od radnika do doktora znanosti. Uz to većina bolnica posluje s gubicima. Federacija BiH godišnje za zdravstvenu zaštitu za jednog stanovnika izdvaja 325 eura. Radi usporedbe u Hrvatskoj je to oko 1.100 eura, a u članicama EU-a za zdravstvo se izdvajaju mnogo veće sume, pa Austrija za svakog stanovnika godišnje izdvaja 2.800 eura, a Njemačka čak 3.500 eura.

- Nikako ne može biti u redu društvo u kojem liječnik specijalist, koji se cijeli život školuje ima plaću 1.300 KM-a, a netko iste ili niže stručne spreme u javnim službama ima dva-tri puta više. Da ne govorimo o odgovornosti posla. Zato, ne treba čuditi što nam najbolji liječnici odlaze. Trenutno je najaktualnija Slovenija, koja je promijenila propise i omogućila lakše zapošljavanje ljudima iz regije- dodaje dr. Sarić.

Što se tiče SKB Mostar, u njoj trenutačno radi točno 300 liječnika, od toga 107 liječnika medicine, 161 liječnik specijalist i 32 subspecijalista.

Stanje u SKB Mostar

Pored njih, bolnica ima potpisane ugovore o suradnji s drugim bolnicama iz inozemstva ( Zagreb, Split, Berlin, Munchen, Otawa), čiji liječnici iz tih ustanova povremeno dolaze u KB Mostar, kao što i naši liječnici idu u njihove ustanove. Mjesečni dohodak liječnika specijalista je 1.386,00 KM. (bez dežura, radnog staža, toplog obroka...). jedna od pozitivnijih stvari koje su se dogodile u Mostaru i Hercegovini općenito je Medicinski fakultet koji je već sad postao neiscrpno vrelo iz kojeg se crpi medicinski kadar.

- Suradnja između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i KB Mostar je više nego na zavidnoj razini. Od prvih diplomiranih liječnika medicine na Medicinskom fakultetu, KB Mostar svake godine prima pet onih sa najboljim prosjekom na odrađivanje pripravničkog staža koji u konačnici većinom ostaju i raditi u KB Mostar.

Tako da sada, između ostalog, možemo zaključiti kako u našoj bolnici radi oko 50 najboljih studenata s mostarskog Medicinskog fakulteta - ističu u SKB Mostar. Problem nedostatka kadrova najviše se osjeti u Unsko-sanskoj i Hercegbosanskoj županiji. Situacija nije nimalo bolja ni u Republici Srpskoj gdje nedostaju liječnici specijalisti u gotovo svim granama. - Naši liječnici odlaze u Sloveniju. Imamo problem s nedostatkom kadra, a i onaj kadar koji postoji nije ravnomjerno raspoređen - istaknuo je predsjednik sindikata zdravstva RS-a Milenko Granulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?