Administracija FBiH

‘Platformaškoj vladi’ prijete prosvjedi i u ministarstvima

Poreska
22.10.2013.
u 09:08

Situacija nije nimalo sjajna pa tisuće zaposlenika s pravom strahuju za svoje plaće

Korisnicima federalnog proračuna ponovno kasne plaće. Tek jučer je novac za rujanske plaće proslijeđen zaposlenima u entitetskoj administraciji, što je dokaz alarmantnog stanja u federalnoj blagajni dva mjeseca prije kraja godine.

Situacija bi se idućih mjeseci mogla dodatno pogoršati pa tisuće zaposlenika opravdano strahuju hoće li i kada dobiti preostale plaće za ovu godinu. Naime, normalno bi bilo da se plaće isplaćuju do 5. u mjesecu, ali u Federaciji to odavno nije praksa. Zaposleni službenici kažu kako je praksa bila da se plaće isplaćuju između 10. i 13. u mjesecu, ali da je plaća za kolovoz isplaćena 18. rujna, a ovaj mjesec dogodilo se novo kašnjenje pa su plaće na računima zaposlenih bile tek 21. listopada.

- Ako nastave ovim tempom, do kraja godine ćemo “izgubiti” jednu plaću. Ovo nije nimalo bezazlen problem jer većina zaposlenih u federalnoj administraciji otplaćuju kredite. Ako na dan naplate rate kredita nema novca na računu, banke odmah obračunavaju zatezne kamate i šalju obavijesti jamcima. Tako se u nezgodnu poziciju dovode i službenici koji su korisnici kredita i njihovi jamci, objašnjava posljedice kašnjenja plaća jedan od federalnih službenika. Do kašnjenja je dolazilo i ranije, a aktualna federalna Vlada je to uglavnom pravdala sporijim punjenjem proračuna ili kašnjenjem kreditnih sredstava MMF-a. Takav je slučaj bio proljetos kada su plaće kasnile 12 dana. Inače, samo za plaće i naknade se iz federalnog proračuna godišnje izdvaja oko 238 milijuna maraka i to je jedna od većih rashodovnih stavki u entitetskoj blagajni. Riječ je o plaćama i naknadama nešto više od 7200 dužnosnika i uposlenika federalnih ministarstava, Parlamenta, agencija i raznih službi, uključujući Federalnu upravu policije. Za aktualnu “platformašku” vlast bi mogao biti veliki problem ako samo i dio ovih zaposlenika odluči štrajkom ili prosvjedima tražiti svoja prava i redovitu isplatu plaća. U predizborno vrijeme bi takva slika mogla pokvariti sve evidentnije pokušaje firiziranja stvarnog ekonomskog i financijskog stanja u Federaciji. Najavom velikih infrastrukturnih projekata, suzbijanjem rada na crno, obećanjima o većim mirovinama, federalna vlast stvara sliku o pozitivnim ekonomskim procesima u ovom entitetu. Situacija je, međutim, znatno drukčija, što najbolje potvrđuje podatak da Vlada nema novca ni za redovitu isplatu svojih plaća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?