Odluke Vlade FBiH

Po stranačkoj liniji daju novac za spas propalih poduzeća

Vlada
05.10.2013.
u 11:06

Milijuni maraka iz proračuna FBiH otišli u propale tvrtke radi kupovine socijalnog mira

Već godinama ne prođe nijedna sjednica, a da ministri i premijer federalne Vlade ne usvoje odluku po kojoj se iz federalnog proračuna saniraju milijunski gubici propalih tvrtki, rudnika, ili se ojađenim radnicima kratkoročno nudi neka vrsta pozajmica.

Spas giganata

Prije mjesec dana Vlada Federacije BiH odlučila je osloboditi rudnike mrkog ugljena u Bosni, od trošarina za dizel gorivo i na taj način spasiti rudarske gigatne čije su financijske dubioze dublje od njihovih podzemnih jama.

Još prije nekoliko godina velika političko-medijska prašina podigla se oko davanja 325 milijuna maraka iz federalnog proračuna za oporavak rudnika mrkog ugljena u Bosni. Oporavak rudnika ugljena, ili boksita u srednjoj Bosni, ili Hercegovini, nitko u tom paketu nije ni spomenuo. Osim što se novac uzaludno troši na tradicionalne gubitaše, Vlada Federacije BiH u svim svojim sazivima daje i propalim tvrtkama kredite iz Razvojne banke FBiH čiji rad Vlada nadzire. I na posljednjoj sjednici federalna Vlada donijela je odluku kojom odobrava dodjelu dijela sredstava utvrđenih u proračunu FBiH za 2012. godinu Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije u ukupnom iznosu od 997.199,71 maraka. Sredstva se raspoređuju prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja gospodarskih društava za doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž. Od ukupnog iznosa, na KTK “Visoko” d.d. Visoko odnosi se 320.361,63 KM, čime će biti uplaćen staž za 29 zaposlenika. Za iste namjene će gračanički “Olimp” d.d. uplatiti 54.539,76 KM na ime staža za četvero zaposlenih, a sarajevska “Hidrogradnja” d.d. će s 214.818,24 KM riješiti probleme jedanaest djelatnika. Zraku d.d. Sarajevo je namijenjeno 86.971,18 KM, čime će se omogućiti umirovljenje šest zaposlenika, dok će za umirovljenje jedanaest zaposlenih u Fortuni d.d. Gračanica biti dodijeljeno 139.320,47 KM. Kakanjski “Rudstroj” d.d. će s 33.296 KM moći umiroviti troje zaposlenih, a Rudnici ugljena “Tušnica” d.o.o. Livno omogućit će s 147.892,43 KM odlazak u mirovinu za šest svojih zaposlenika.

Molili Vladu


Vladina pomoć preko Razvojne banke FBiH i ne bi bila sporna, ali su sindikati propalog Sokola, Rudnika ugljena Mostar, tvornice tekstila Đuro Salaj, tvornice Duhana Mostar, Rudnika Posušje, Jajce, godinama molili Vladu da pronađe novac koji bi im riješio uplatu mirovinskog i invalidskog osiguranja. I tada je u vrijeme nepostojanja ekonomske krize, ta misija od Vlada FBiH označena kao nemoguća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?