Suradnja

Počela izrada vinogradarskog katastra s područja općine Čitluk

vinogradi
Mile Pavlović
26.01.2012.
u 11:27

Vinogradari bi u upitniku trebali popuniti mjesto i naziv parcele na kojoj je zasađen vinograd, broj zasađenih trsova, godinu sadnje, uzgojni oblik, razmak sadnje, visinu trsova, planirani urod po trsu...

Ovih je dana u tijeku izrada vinogradarskog katastra općine Čitluk koji se provodi u cilju prikupljanja podataka o trenutnom stanju površina pod nasadima vinove loze na području čitlučke općine. Taj opsežan i sveobuhvatan projekt organizira Agromediteranski zavod FBiH u suradnji s općinom Čitluk i Udrugom vinogradara i vinara Hercegovine čije je sjedište u Čitluku. Doznali smo da su za njegovu provedbu zaduženi diplomirani inženjeri poljoprivrede Krešo Pehar i Marin Sivrić.

Poslani upitnici

S tim u svezi, posredstvom mjesnih zajednica većini broćanskih vinogradara već je dostavljen upitnik, kojeg bi trebali točno popuniti i što prije dostaviti mjerodavnoj općinskoj službi. Osim imena i prezimena te mjesta stanovanja, vinogradari bi u upitniku trebali popuniti mjesto i naziv parcele na kojoj je zasađen vinograd, nagib prema strani svijeta, broj zasađenih trsova, godinu sadnje, uzgojni oblik, razmak sadnje, visinu trsova, planirani urod po trsu te naziv i broj trsa svake pojedinačne posebno bijele, a posebno crne sorte, kao i ukupan broj trsa bijelih i crnih sorti vinove loze. Zanimljivo je da su vinogradari dužni za svaku parcelu pod vinogradom popuniti po jedan upitnik.

Treba, međutim, napomenuti kako se upitnik neće koristiti ni u kakve druge svrhe osim za uređenje već spomenutog vinogradarskog katastra općine Čitluk, o čemu su vinogradari i obaviješteni.

- Vinogradarski katastar se radi isključivo s ciljem da se utvrdi pravo stanje površina pod vinogradima na području općine Čitluk i šire. Katastar je vrlo bitan jer mi ne znamo ni koliko vinograda imamo, ni broj trsa, niti koliko bijelih i crnih sorti vinove loze. Sve to dosad smo napamet govorili, a procjenjivalo se da na području naše općine postoji između 700 i 1.000 ha plantažnih vinograda. Iako se na području čitlučke općine nalazi najveće vinogorje u Bosni i Hercegovini, žalosna je činjenica da se do sada nije znalo ni kolike su površine pod vinogradima, ni koje sorte imamo, kakva je struktura vinograda, pa tako ni koliko se godišnje u Brotnju proizvede grožđa i vina. Kad vinogradarski katastar bude završen i uređen kako treba, a to bi trebalo obaviti u kratkom roku, točno će se znati pravo stanje površina pod vinograda i točan broj trsa na području općine Čitluk – rekli su nam dipl. inž. polj. Krešo Pehar i Marin Sivrić te istaknuli:

Evidentiranje stanja

- Izrada vinogradarskog katastra zapravo je sređivanje i evidentiranje trenutnog stanja vinogradarskih nasada, što predstavlja temelj razvoja vinogradarstva jednog kraja. Za primjer imamo Republiku Hrvatsku u kojoj je vinogradarski katastar uređen i bio jedan od osnovnih uvjeta pristupanja EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?