ODLUKA

Počela zlatna groznica u SBŽ-u

Zlato
25.08.2013.
u 10:41

Bude li zaista zlata u Bakovićima kod Fojnice u količinama isplativim za eksploataciju, Vlada će ponovno raspisati natječaj za koncesije

Potraga za zlatom u središnjoj Bosni i službeno je počela. Vlada Srednjobosanske županije na prijedlog Sedžada Milanovića, ministra gospodarstva (SDA), na svojoj prvoj sjednici nakon godišnjih odmora donijela je dvije odluke koje se odnose na istraživanje zlata na dvije lokacije, Mačkare - Mračaj u općini Uskoplje i u Bakovićima u općini Fojnica. Koncesiju za istraživanje eventualnih nalazišta zlata u Uskoplju, ali i njegovo iskorištavanje dobila je tvrtka „Glanz investment“ d.o.o. iz Sarajeva. Ova se tvrtka jedina javila na javni natječaj za istraživanje i eksploataciju zlata na lokaciji Mačkara - Mračaj u Uskoplju koji je objavljen u svibnju ove godine.

Interes investitora

Daleko više interesa potencijalni investitori pokazali su za istraživanje eventualnih nalazišta zlata u mjestu Bakovići u općini Fojnica. Podsjećamo, u Bakovićima je nekad postojao rudnik zlata koji je zatvoren prije 77 godina, a zlato pronađeno u Bakovićima izvozilo se u Veliku Britaniju te druge europske zemlje. Je li iza Engleza u Bakovićima ostalo još zlata? To zanima mnoge. Na javni natječaj za istraživanje objavljen također u svibnju ove godine, nakon što su i općinske vlasti Fojnice dale „zeleno svjetlo“ za istraživanje, javilo se čak pet tvrtki. Tri su među njima domaće; „ESKIMO S2“ iz Travnika, jajački „AU AURUM“ i „Zlatna žica“ iz Fojnice. Među zainteresiranim za istraživanje bila je i sarajevska tvrtka „Kung Feng Mining“, ali je posao dobila tvrtka „BBM“ d.o.o. Sarajevo. Oni su, po ocjeni šestočlanog Povjerenstva za dodjelu koncesija, imali najbolju ponudu. Među ostalim, spremni su uložiti deset milijuna maraka u istraživačke radove, studiju, potom ustupiti Vladi Srednjobosanske županije koja bi po dobivenim informacijama s terena raspisala natječaj za dodjelu koncesije za eksploataciju zlata. Upravo je činjenica da je netko spreman uložiti milijune, a da jamstva da će dobiti posao iskorištavanja zlata nema, bila je razlog što su pojedini članovi Vlade Srednjobosanke županije tražili više informacija o investitoru, kao i samom postupku dodjele koncesije. „Ja vas uvjeravam da nikakvih pritisaka na mene niti članove Povjerenstva koje je dodijelilo koncesiju za istraživanje nije bilo. Interes Vlade je staviti sve raspoložive resurse u funkciju“, poručio je ministar Milanović. Na kraju je odluka ipak izglasana, a resorni ministar je uvjeren kako zlata na području Bakovića još ima.

Iskorištavanje zlata

“Zlato je već pronađeno, sasvim ga sigurno ima, a u kojim količinama, to će pokazati istraživanja koja će, vjerujem, biti završena u idućih godinu dana“, kaže srednjobosanski ministar gospodarstva Sedžad Milanović. Bude li zaista zlata u Bakovićima u količina isplativim za eksploataciju, Vlada će ponovno raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a u postupku iskorištavanja zlata morat će se voditi računa i o suglasnosti mještana kako se ne bi ponovio scenarij viđen na lokaciji Gotuše na rijeci Željeznici, gdje su mještani Gojevića i Bakovića skoro godinu dana svojim tijelima branili gradnju mini centrale za koju nikad nisu dali svoju suglasnost. Nakon dodjele koncesija za istraživanje, zlatna groznica u središnjoj Bosni, i službeno je počela. Kako će završiti, tek će se vidjeti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?