Nada u bolje sutra

Počele su pripreme za Božić

Zornica
03.12.2012.
u 10:21

Jutros u 6 sati počele mise zornice u brojnim katoličkim župama u BiH

Jučer je svetim misama u svim crkvama u bh. katoličkim župama počelo vrijeme adventa i pripreme za najradosniji kršćanski blagdan Božić - blagdan Isusovog rođenja. Mnoštvo vjernika pohrlilo je na svete mise, a hladno vrijeme i ponegdje snijeg, stvarali su svečani predbožićni ugođaj. Zapaljena je i prva adventska svijeća, kako u crkvama tako i u brojnim domovima.

Isusova žrtva

Adventske svijeće upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema jednoj tradiciji, prva svijeća nazvana je prorokova svijeća i označava one koji su stoljećima nagoviještali da će u svijet doći Spasitelj koji će obnoviti odnos između Boga i ljudi. U BiH katolici se pripremaju za slavlje rođenja Isusa Krista, a svoje ispunjenje tražiti će na misama zornice koje su jutros od 6 sati počele u brojnim crkvama diljem zemlje. Misama zornicama, obilježen je početak adventskog vremena. Mnogi će se tijekom sljedećih dana, do Božića, odreći sna i tako se što bolje pripremiti za rođenje Isusa Krista, izvršavajući jednu vrstu pokore i odanosti Bogu. Slaveći mise zornice, narod je stvorio posebne adventske pjesme koje su plod vjerničkog duha.

Ljubav i toplina

Kristov dolazak i uloga Blažene Djevice Marije opjevani su s puno ljubavi i topline. Blažena Djevica Marija je uz svetog Ivana Krstitelja, glavna osoba koju crkva predstavlja u pripravi za Božić. Duh Božića i te kako se osjeti u onim mjestima gdje žive Hrvati. Ljudi se sastaju i prave jaslice ili na otvorenom ili u nečijoj obiteljskoj kući, a obitelji u toplini doma uređuju božićno drvce. U Mostaru je počela izgradnja jaslica, a taj primjer će slijediti još mnoštvo drugih gradova čiji se vjernici pripremaju za najradosniji kršćanski blagdan. Od ovoga tjedna kreće i ukrašavanje gradova u BiH, a u razgovoru s gradonačelnicima općina i gradova jasno je da ni ove godine božićni ugođaj neće izostati. Koliko god smo svjesni težine današnjeg vremena, duh Božića uvijek u nama budi nadu i daje nam snagu za nove početke i bolje odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?