Ljubuški

Počeo je gusliti u petoj godini, i to radi i danas

Guslar
29.01.2013.
u 10:02

Nakon DR s KUD-om Herceg Stjepan bio je na gostovanjima u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj...

Stanko Lauc iz Vašarovića u općini Ljubuški je najstariji djelatni guslar u Hercegovini, a moguće i šire. Rođen je 1924. godine i na ljeto će napuniti 89. i ući u 90. godinu. Počeo je gusliti u svojoj petoj godini tako da će uskoro napuniti 85 godina guslarskog staža. Naklonost i ljubav prema guslama naslijedio je od oca Ante koji je bio veoma vješt i poznat diplar i guslar.

Snimio CD

- Bilo nas je dosta braće i sestara, u kući smo imali sviralu, diple i gusle, meni su se najviše dopadale gusle. Volio sam posebno slušati junačke pjesme, lako bih ih zapamtio i naučio napamet. Uzimao bih gusle, ali su mi ih branili - “umastit ćeš ih, iščupat ćeš strunu”, ovo, ono..., nekad bi me i pucnuli... Ćaća je vidio da ja za to imam volju i napravio mi gusle od tikve vodenjače. Ali tikva puče i ja u plač. Onda mi ćaća napravi druge od limene kantice za petrolej od pet litara. Bile su glasne, čule su se nadaleko. Prvi nastup imao sam u školi - prisjeća se Stanko djetinjastva i svojih guslarskih početaka. Nastavio je i dalje gusliti i pjevati, na sijelima, u svadbama, na feštama i izrastao u vrsnog narodnog guslara. Nakon II. svjetskog rata, u kojem je kao hrvatski vojnik ranjen, na njegov poticaj u selu je 1948. osnovano Kulturno-umjetničko društvo Vašarovići. Predstavljali su kotar Ljubuški i nastupali u mnogim mjestima bivše države. Stanko je vodio društvo, pjevao, igrao, guslio. Nakon Domovinskog rata nastupao je s Kulturno-umjetničkim društvom Herceg Stjepan na gostovanjima u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj. Unatoč poodmaklim godinama još je aktivan. Redovito godinama sudjeluje na guslarskim sijelima na uskrsni ponedjeljak u Kočerinu, na priredbi “Večer guslara” u Posuškom Gracu. Prošle godine ukazana mu je čast da otvori “Ljubuško silo”. - Snimio sam 2003. godine CD i kasete s 33 gange i još toliko popjevki od Cetine do Neretve, a tu su i dvije moje pjesme o Hercegovini uz gusle, te nekoliko šala i dosjetki. Otišao je “k’o na vatru”, sluša se po Australiji, Novom Zelandu, Argentini, Kanadi, Americi. Dobio sam zbog toga dosta pozdrava i čestitiki preko Radio Međugorja od naših ljudi.

Tradicija predaka

Poručio bih našoj mladeži da se ne stide običaja, tradicije, pjesme i igara svojih predaka, nego da ih gaje i čuvaju - naglasio je, unatoč godinama vitalni djed Stanko Lauc. Supruga mu je umrla prije 13 godina, nisu imali djece i živi sam. No, nije klonuo duhom, drži se, u njemu je vedrina, raduje se životu.

- Pomažu mi i drže me guslarska pjesma, sijela i razonoda - kaže Stanko Lauc iz Vašarovića, najstariji djelatni guslar u Hercegovini, a moguće i šire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?