BiH

Početak Velikog tjedna

misa
02.04.2012.
u 10:54

Misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici katedrali predslavio kardinal V. Puljić

Misnim slavljima u sarajevskim crkvama uz blagoslov maslinovih grančica i pjevanje muke, vjernici katolici su na blagdan Cvjetnice obilježili početak Velikoga tjedna pred Uskrs u kojem crkva slavi muku i smrt Gospodinovu. Misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici katedrali prevodio je kardinal Vinko Puljić.

Blagoslovljene grančice

No, ove godine na Cvjetnicu je izostala tradicionalna procesija, iz razloga što je skoro cijelo jutro u Sarajevu padao obilan snijeg. Blagoslov grančica obavljen je u predvorju katedrale. Kardinal Puljić je kazao kako je i snijeg koji pada blagoslov. - Nije mi žao što pada jer je to blagoslov ovoj žednoj zemlji, kazao je Puljić. Nakon blagoslova grančica, kardinal je kazao kako se na blagdan Cvjetnice vjernici podsjećaju na Kristov ulazak u Jeruzalem te dodao “neka nas prati blagoslov u hodu za njim”. Misa Cvjetnica ima i dva posebna obreda: povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu, kazao je kardinal. Kardinal Puljić u Velikom tjednu i na Uskrs predslavit će slavlja: Velika srijeda u 10.30 sati misa posvete ulja; Veliki četvrtak u 18 sati misa večere Gospodnje; Veliki petak u 18 sati obredi Velikog petka s pjevanom mukom, Velika subota u 23 sata vazmeno bdijenje sveta misa polnoćka, Uskrs u 10.30 sati svečana uskrsna misa. Nakon vazmenog bdijenja obavit će se uskrsni blagoslov jela.

Muka Gospodnja

I u Svetištu Kraljice mira na svečan način proslavljen je blagdan Cvjetnice - nedjelja muke Gospodnje. Desetak tisuća župljana i hodočasnika sa svih strana svijeta s maslinovim, palminim i drugim grančicama, predvođenih međugorskim svećenicima i ministrantima s križem, u veličanstvenoj procesiji uputilo se od vanjskog oltara do ulaza u crkvu sv. Jakova, gdje je međugorski svećenik fra Karlo Lovrić na svečan način obavio obred blagoslova grančica. Zbog nevremena, blagoslov grančica se nije mogao održati na temeljima stare međugorske crkve, nego na samom ulazu u župnu crkvu sv. Jakova.

Potom je i slavljena sveta euharistija i pjevana muka Gospodina našega Isusa Krista. Svetu misu predslavio je fra Karlo Lovrić, a muku su, uz svećenike, pjevali i članovi Velikoga župnog zbora Kraljice mira.

Blagdan Cvjetnice potaknuo je sva vjernička srca da što ozbiljnije počnu promišljati o otajstvima Velikog tjedna – danima Kristove muke, trpljenja, smrti i uskrsnuća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?