PREDSJEDNIŠTVO BiH

Počinju konzultacije o kandidatu za prvog čovjeka Vijeća ministara

predsjedništvo
VL FOTO
01.06.2011.
u 15:06

Prvi krug konzultacija će biti održan sutra, a nastavak je u petak

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konzultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH, koje će biti obavljene sutra i u petak, 3. lipnja, sudjelovanje je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati

Đorđe Latinović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, izjavio je da će sutra, prvog dana, u konzultacijama sudjelovati osam stranaka, a otvorit će ih u 9.15 sati Savez za bolju budućnost BiH koji će predvoditi predsjednik Fahrudin Radončić.

Slijedi Partija demokratskog progresa koju će predstavljati Zoran Đerić i Vesna Krstović, zatim Hrvatska stranka prava sa Zvonkom Jurišićem, Demokratska narodna zajednica sa Rifatom Dolićem, Demokratski narodni savez sa Markom Pavićem, Narodna stranka "Radom za boljitak" sa braćom Mladenom i Jerkom Ivankovićem - Lijanovićem, Savez nezavisnih socijaldemokrata, za koji se još ne zna tko će ih predstavljati i na kraju Hrvatska demokratska zajednica 1990 sa Božom Ljubićem.

U petak, 3. lipnja, konzultacije će biti obavljene sa četiri stranke, a početi će sa Srpskom demokratskom strankom koju će predstavljati Mladen Bosić i Predrag Kovač, slijede HDZ BiH sa Draganom Čovićem, Stranka demokratske akcije sa Sulejmanom Tihićem i na kraju Socijaldemokratska partija sa Zlatkom Lagumdžijom.

Latinović je podsjetio da su dva glavna zakonska akta koja reguliraju ovu materiju Zakon o Vijeću ministara BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.

"Postoji određena nesuglasnost između Zakona i Poslovnika kada je riječ o proceduri izbora kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, od kojih prednost ima Zakon o Vijeću ministara BiH koji je do sada pretrpio određene izmjene i dopune", objasnio je Latinović.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, Predsjedništvo nakon obavljenih konsultacija šalje Agenciji za istrage i zaštitu i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH imena kandidata koja će se pojaviti na konačnoj listi za glasanje.

"Svaki član Predsjedništva za glasanje može predložiti najviše tri kandidata, što znači da ih najviše može biti devet. Zakon kaže da se putem preferencijalnog bodovanja, odnosno ako ih je devet, najmanje vrednovanom može dati jedan, a najviše devet bodova", precizirao je Latinović i dodao da se samo jedno ime kandidata dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.

Prema njegovim riječima, ako ne bude potvrđeno Predsjedništvo BiH mora u roku od sedam dana da dostavi drugi prijedlog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?