ADMINISTRACIJA

Podjela Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta u HNŽ-u

Boras
Stojan Lasić
27.12.2010.
u 08:55

SDA ne želi odustati od ove ministarske pozicije, pa će Vlada dobiti novi resor

Broj ministarstava u HNŽ-u povećan je nakon prošlih izbora, a prema trenutnom stanju, i nakon listopadskih izbora mogli bismo gledati isti scenarij. Naime, kako doznajemo, problem se pojavio u pregovorima političkih stranaka u ovoj županiji oko Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a. Nakon izbora 2006. godine ovo ministarsko mjesto je pripalo kadrovima SDA, odnosno Esadu Dželiloviću. Ova stranka nakon ovogodišnjih izbora ne odustaje od ovog ministarskog mjesta, što je samo jedan od kamena spoticanja u pregovorima političkih stranaka koje bi trebale konstituirati novu vlast u HNŽ-u.

Dželilović se predomislio

- Iako je Dželilović prije nekoliko mjeseci najavljivao da se povlači iz politike i da više ne želi biti ministar, sada je promijenio svoje mišljenje. SDA i on uvjetuju da zadrže pozicije koje sada imaju, što je hrvatskim strankama neprihvatljivo. Zbog toga je najrealnije da se ovaj resor podijeli. Tako bi dobili Ministarstvo obrazovanja i znanosti i Ministarstvo kulture i sporta. Trenutno je ovo jedini način da se riješe problemi u HNŽ-u, barem kada govorimo o ovom pitanju - priča nam jedan od sudionika pregovora političkih stranaka oko uspostave nove vlasti u ovoj županiji. Naravno, kao i svaki put nakon izbora, postoje još brojne nejasnoće oko toga kome će pripasti koje pozicije, što bi se također trebalo riješiti na budućim pregovorima. Inače, gledajući situacije na višim razinama vlasti, još uvijek se samo nagađa koje bi stranke mogle vladati Hercegovačko-neretvanskom županijom sljedeće četiri godine.

Kombinacija je puno


- Ima raznih kombinacija i puno toga ovisi o tome što što će se dogoditi na višim razinama vlasti. Nadati se da će nakon toga popustiti napetosti koje sada vladaju te da će se pregovori nastaviti na temelju izbornih rezultata pojedinih stranaka, a ne na nekim drugim osnovama - zaključio je naš sugovornik. Poznato je da je SDA u HNŽ-u, osobito u Mostaru, u žestokom sukobom s Središnjicom stranke u Sarajevu, što samo dodatno otežava situaciju. Nije sigurno da će dogovor za HNŽ, koji će sigurno biti vezan uz uspostavu vlasti na federalnoj razini, ispoštovati kadrovi SDA u ovoj županiji. Na formiranje prošle vlasti se čekalo skoro godinu dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?