Istraživanje

Pojedine obitelji još nemaju vodu i sapun

Vodovod
24.08.2013.
u 10:05

Vodom iz vodovoda u RS-u se koristi 90 posto stanovništva, a u FBiH 88 posto. Zaštićenih izvora u FBiH je 3,4, dok ih je u RS-u 2,6 posto

Higijenski ispravna voda za piće je osnovni uvjet dobrog zdravlja. Onečišćena voda za piće može biti značajan prijenosnik mnogih bolesti kao što su dizenterija, hepatitis A i kolera. Ispravna voda za piće i te kako je važna za vrijeme trajanja vrućina i visokih temperatura zraka. U tom smislu, voda i sanitarije imaju važnu ulogu kod stanovništva.

Zaštićeni izvori

O tome svjedoče i rezultati najvećeg provedenog istraživanja nakon prošlog rata u BiH, poznatijeg kao Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS). Ono se odnosi upravo na vodu i sanitarije te korištenje poboljšanih izvora vode za piće u BiH.

Poboljšanim izvorima vode za piće smatraju se voda iz vodovoda, bunara, zaštićeni izvora i kišnica. Voda u bocama se smatra poboljšanim izvorom vode samo ako je kućanstvo koristi i za pranje ruku i kuhanje. Rezultati istraživanja otkrivaju da većina stanovništva u BiH koristi poboljšan izvor vode za piće. Najveći postotak stanovništva, konkretno njih 86 posto, u BiH koristi tekuću vodu koja se preko vodovoda dovodi u njihove domove. Vodom iz vodovoda u RS-u se koristi 90 posto stanovništva, a u FBiH 88 posto. U gradskim sredinama tekuću vodu u stambenim jedinicama uključujući i dvorišta i imanja ima 91 postotak stanovništva, dok je taj postotak u seoskim sredinama 83. Sljedeći najvažniji izvori vode za piće u BiH su zaštićeni bunari, kojih je 4 posto i zaštićeni izvori s 3 posto. Zaštićenih izvora u FBiH je 3,4 posto, dok ih je u RS-u 2,6. Izvore vode koji nisu poboljšani u BiH koristi manje od 1 posto stanovništva. Zanimljiv je podatak prema kojemu je za dva postotka članova kućanstava koja koriste poboljšane izvore pitke vode za piće potrebno 30 ili više minuta da dođu do izvora vode i vrate se u svoje prebivalište.

Dostupnost sapuna

Konačni rezultati istraživanja otkrivaju pak kako u BiH 6 posto kućanstava nema vodu za piće u stambenom objektu, a takvih je kućanstava više u FBiH u odnosu na RS. Korištenje poboljšanih sanitarija i pranje ruku također spadaju u pokazatelje koje je koristio MCIS prilikom istraživanja. Tako podaci pokazuju da stanovnici seoskih sredina i dalje najviše koriste septičke jame, njih 58 posto. Pranje ruku vodom i sapunom je najisplativija zdravstvena intervencija za smanjenje pojave dijareje i upale pluća kod djece mlađe od pet godina. Naime, ovo istraživanje se bavilo i dostupnosti sapuna u kućanstvima u BiH. Mjesto za pranje ruku promatrano je u 98 posto kućanstava u BiH, pri čemu 99 posto u Federaciji BiH i 96 posto u RS-u. Kod preostala 2 posto kućanstava mjesto za pranje ruku nije postojalo u stanu, kući ili imanju. Provjera mjesta za pranje ruku je u 98 posto slučajeva pokazala da su sapun i voda dostupni na tim mjestima, a samo se u 1 posto slučajeva pokazalo da je voda nedostupna, a sapun dostupan, i obratno što je zanemariv postotak. Inače, voda i sapun najrjeđe su dostupni u kućanstvima lošijeg imovinskog stanja. Ipak, postotak kućanstava sa sapunom na bilo kojem mjestu u stambenom objektu iznosi 99 posto. No, zabrinjava da još uvijek postoje obitelji u BiH koje nemaju pitku vodu i sapun ili im nisu dostupni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?