NEMA PRORAČUNA BIH

Političari bez dogovora, OHR ga neće nametati

spiric
VL FOTO
21.12.2011.
u 09:19

Od 1. siječnja računi BiH bit će blokirani, bez mogućnosti isplate plaća i duga

Specijalni predstavnik EU-a u BiH i voditelj Izaslanstva EU-a Peter Sorensen jučer je pokušao posredovati oko postizanja dogovora za donošenje proračuna zajedničkih institucija BiH za 2012. godinu između vodećih dužnosnika u BiH i dvaju entiteta. No, natoč tome što nije postignut dogovor, međunarodna zajednica poručila je kako neće nametati ovaj dokument nakon što je Republika Srpska zaprijetila da će poduzeti korake protiv te odluke. Samo deset dana do isteka i formalnoga roka za donošenje novoga proračuna, nakon čega prijeti potpuna blokada financiranja BiH.

Potpora EU-a

“Razgovori o proračunu bit će nastavljeni ne bi li se postigao konkretan dogovor”, izjavio je novinarima predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, uz kojega su na sastanku sudjelovali i državni ministar financija Dragan Vrankić te entitetski ministri financija. Prema postojećim zakonima koji vrijede u BiH, sva izdvajanja za državne i entitetske institucije, uključujući i plaće, morala bi se obustaviti s 1. siječnja ukoliko do tada ne bi bio usvojen novi proračun. No, BiH je cijelu 2011. godinu preživjela na privremenom financiranju koje je odobravano svaka tri mjeseca, jer se ključne parlamentarne stranke, koje od listopada 2010. nisu bile u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlasti, nisu mogle usuglasiti ni o iznosu državnog proračuna.

Važniji entiteti


U ovome slučaju jedino se državni ministar financija i riznice Dragan Vrankić zalagao za povećanje izdvajanja s jedinstvenog računa za potrebe državnih institucija dok su bošnjačke stranke iz Platforme kao i srpske stranke iz RS-a tražile što je moguće više novca zbog poraznih pokazatelja i očekivanih velikih financijskih dubioza koje su ove godine pokrivene sa zaduživanjem putem izdavanja obveznica. U pozadini toga sukoba zapravo je prijepor o tome treba li BiH jačati ili pak slabiti institucije na državnoj razini oko čega su jedino suglasne vodeće bošnjačke i srpske stranke SDP i SNSD od kojih jedna pokušava predstaviti FBiH kao zapadnu Njemačku, dok rezultati zapravo govore o kosovskom scenariju. Ništa bolje stanje nije ni u RS-u. No, bez obzira na sve i realnu mogućnost da država bude u svojevrsnoj blokadi, iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika su odbacili mogućnost nametanja proračuna za 2012. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?