RAD VLASTI

Političari idu na godišnji odmor unatoč nizu nerješenih pitanja

parlament
VL FOTO
16.06.2010.
u 09:05

Većina dužnosnika ističe kako nema ništa protiv ostanku na radnom mjestu tijekom ljeta, ali su svi oni već najavili i rezervirali termine i vrijeme koje će provesti na moru

Za razliku od Hrvatske i nekih drugih europskih zemalja, u kojima izvršna i zakonodavna vlast najavljuju radno ljeto, bez odlaska na godišnji odmor, u Bosni i Hercegovini ne vide potrebu za uvođenjem takvih “izvanrednih mjera”. Dužnosnici s kojima smo razgovarali ističu kako, posebno pred državnim parlamentom, nema mnogo nagomilanih zakonskih i drugih dokumenata koje treba razmotriti, te da, barem za sada, nema realnog razloga da se odustane od godišnjeg odmora narednih mjeseci. Ipak, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Velimir Jukić, kaže kako je osobno spreman i za takvu mjeru ukoliko se ukaže potreba za tim.

Jukić nema ništa protiv

-Ovisi to i od ponašanja Vijeća ministara. Ukoliko Vijeće pripremi neke zakonske projekte i ta varijanta je moguća. Mi imamo redovite sjednice doma dva puta mjesečno, povjerenstva rade po potrebi, najčešće jednom tjedno i za sada stignemo uraditi sve što je potrebno. Podržat ću odluku kolegija Zastupničkog doma, kaže Jukić. Njegov kolega iz SNSD-a, Lazar Prodanović, također ističe kako od čelništva državnog parlamenta za sada nije bilo inicijativa da se stavi moratorij na korištenje godišnjih odmora. On je mišljenja da zbog uzavrele predizborne atmosfere možda ne bi bilo ni loše poslati političare na “hlađenje”.

Tempo Vijeća ministara

Ipak, i on ističe kako takva odluka ponajprije ovisi od toga kojim će tempom državna vlada pripremati zakonske i druge projekte u predstojećem razdoblju. -Ako bi Vijeće ministara uputilo zahtjev za ubrzanje nekih neophodnih zakonskih dokumenata u parlamentarnoj proceduri, pretpostavljam da bi kolegij oba doma bio spreman povećati broj naših zasjedanja. Za sada nema zakonskih prijedloga koji su na čekanju u Parlamentu.

No, treba imati na umu da je u BiH trenutačno predizborni ambijent i teško je očekivati da bi broj usvojenih zakona u ovom razdoblju mogao biti posebno velik, jer bismo vjerojatno imali pokušaje političkog poentiranja na pojedinim pitanjima, ističe Prodanović Prema onome što se sada zna, Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine imat će danas svoje redovito zasjedanje, dok je još uvijek nepoznanica kada će se ponovno sastati izaslanici u domu naroda državnog parlamenta. Što se tiče Vijeća ministara, može se reći da državna vlada održava ritam rada iz proteklih mjeseci. Zadnju sjednicu Vijeće je održalo 10. lipnja, a ta, kao i ranije, protekle su u razmatranju pitanja od kojih ovisi liberalizacija viznog režima, daljin napretak zemlje na europskom putu i ispunjavanje uvjeta za pristupanje NATO-u.

Ekonomija entitetima

Kada su u pitanju teme vezane za prevladavanje ekonomske krize, državne vlasti su njih prepustile entitetima, čije vlade i parlamenti za sada također ne najavljuju odlazak na odmor.

Neslužbeno, ipak, doznajemo kako je većina entitetskih i državnih dužnosnika već najavila i planirala odlazak na ljetovanje kao i prethodnih godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?