ČOVIĆ - RADONČIĆ:

Politička kriza u FBiH izvor je svih problema

covic
31.08.2013.
u 10:12

Lideri su se dotaknuli političke situacije u BiH, posebice u Federaciji. Idućeg tjedna u Mostaru bi trebao biti sastanak izaslanstava HDZ-a i SNSD-a

Sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića održan je jučer u Mostaru. Dvojica lidera dugo su razgovarala, a teme su bile Vlada FBiH, međustranački odnosi, međunarodne obveze BiH, te europske integracije. Predsjednik HDZ-a BiH ponovio je Fahrudinu Radončiću stajališta HDZ-a BiH o rješenju pitanja presude ‘Sejdić - Finci’, državne i vojne imovine i svih drugih ključnih stvari koje od BiH traži EU da što prije riješi. Prenio je i detalje razgovora s liderima stranaka koje je započeo proteklog tjedna kada se u Mostaru sastao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Razgovori se nastavljaju

Predsjednici HDZ-a BiH i SBB-a BiH, Dragan Čović i Fahrudin Radončić izjavili su nakon sastanka da imaju visoku razinu usuglašenih stavova oko pitanja koja su ključna za BiH, pogotovo oko zakona o raspodjeli vojne imovine i presude “Sejdić-Finci”. Prioritet je provedba odluke “Sejdić - Finci”, što u političkom smislu s razlogom smatramo kompliciranijim i težim, ne zbog nas dvojice, nego zbog niza okolnosti, političkih ideja ili razlika koje tu postoje. Ali, činjenica je da SBB i HDZ žele što napornije i brže da rade po tom pitanju – rekao je Radončić. Iskazali su svoj stav o tome da ne žele participirati u Vladi FBiH iako imaju većinu u Parlamentu.

Napraviti iskorak

Osim toga, tijekom rujna održavat će se bilateralni sastanci, dok se sastanak šestorke ili, kako je Čović rekao, neke druge strukture, ne očekuje. - Želja je da ako ikako možemo do 1.10. napravimo iskorak da ne dovodimo sebe u poziciju da, kada dođemo u Bruxelles vrijeđamo i onu dužnost koju obnašamo i zemlju koju predstavljamo tamo, jer postajemo neozbiljni, istaknuo je Čović. Kako doznajemo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bi i sljedećeg tjedna u Mostaru trebao imati razgovore s izaslanstvom SNSD-a predvođeno Miloradom Dodikom, te je planiran i sastanak sa SDP-om, a jedna od glavnih tema je kriza vlasti i kršenje dogovora u FBiH. Planiran je uskoro sastanak sa SDS-om, te HDZ-om 1990. Politička kriza u FBiH izvor je svih problema i potrebno je žurno riješiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?