neslužbeno

Politička škola u Kumrovcu postat će kineski tehnološki centar?

'07.11.2011. Politicka skola, Kumrovec - Politicka skola kao i Spomen dom cekaju investitora i neophodnu obnovu. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
20.08.2012.
u 16:37

Delegacija na čelu s ministrom Dončićem Kinezima će ponuditi i korištenje gospodarskih zona u RH po povoljnijim uvjetima

Hrvatska će Kini ponuditi ulaganje u hrvatske zračne luke te korištenje gospodarskih zona u RH po povoljnijim uvjetima, piše Glas Slavonije. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i predsjednik Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom Siniša Hajdaš Dončić vodit će delegaciju koja će boraviti u Pekingu na Konferenciji kineskog tajništva za suradnju 16 zemalja jugoistočne Europe, gdje će predstaviti područja moguće gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Razmatra se mogućnost kineskih ulaganja u modernizaciju Zračne luke Rijeka, Zračne luke Osijek te gradske i teretne luke u Zadru. Hajdaš Dončić će Kinezima, prema neslužbenim informacijama, otvoreno ponuditi i korištenje gospodarskih zona u Hrvatskoj po povoljnijim uvjetima u odnosu na dosadašnje s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Vjerojatno će biti riječi i o mogućoj monetizaciji autocesta, a u Vladi procjenjuju da bi Kinezi za takvu investiciju bili spremni izdvojiti između 2,5 i 3 milijarde eura. Neslužbeno se doznaje da bi zgrada bivše političke škole u Kumrovcu mogla biti ponuđena za razvoj kineskog tehnološkog centra.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

SA
Savjest
08:41 21.08.2012.

U načelu je dobro da se Hrvatska otvara prema Kini pa i Rusiji. No, Kina je dosad investirala u siromašne zemlje, ako su one te investicije mogle trampiti, kao na primjer Nigerija naftom. No, čime će Hrvatska plaćati kineske investicije?? Ako pokušamo odgovoriti da će Kinezi otvoriti nova radna mjesta, onda je odgovor točan, ali nepotpun. Zbog previsoke cijene hrvatske radne snage, zbog jedne sasvim drugačije kulture i pisma koje je teško naučiti u realnom vremenu, Kinezi će u Hrvatskoj zapošljavati vlastite radnike. Dakle, umjesto da budemo kolonija EU koja ne smije sklapati nikakve poslovne ugovore, a da to Komisija EU ne pregleda i odobri (kamo s poslovnim tajnama?), postat ćemo kineska kolonija! A uz postojeći natalitet nestat ćemo, te će ovdje ostati samo Kinezi i, možda, Albanci!

JA
jasminikanovic93
11:28 28.08.2015.

nista bolja situacijaa ni u bosni nije...mi se sami prodajemo

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?