ANALIZA

Politički odnosi Hrvata i Bošnjaka bili lošiji jedino u vrijeme rata

čović
VL FOTO
Autor
Miroslav Vasilj/VLM
12.06.2011.
u 12:26

Bošnjaci moraju odustati od zatiranja volje hrvatskoga biračkog tijela, a Hrvati od neiskrene politike fige u džepu

Žarište bh. krize sa sarajevsko-banjalučke “fronte” prebacilo se na relaciju Sarajevo-Mostar. Politički odnosi između Bošnjaka i Hrvata bili su lošiji jedino za vrijeme bošnjačko-hrvatskoga oružanog sukoba. Dvije političke elite tek su posljednjih dana ponovno sjele za stol kako bi se napokon otkočili razgovori o uspostavi državne vlasti. Četiri su ključne stvari dovele do katastrofalnih odnosa između dvaju naroda. Prije svega, nepravedno sklepana daytonska struktura koja je osuđena na propast. Drugo, hegemonistička politika dijela bošnjačke političke elite, pretočene u Zlatka Lagumdžiju i Sulejmana Tihića, koja u potpunosti ignorira izbornu volju jednoga cijelog kolektiviteta.

Hrvatsko pitanje

Treći čimbenik je potpuno zanemarivanje hrvatskoga pitanja od Washingtona i Bruxellesa, čiji su trećerazredni činovnici bosanskohercegovačku krizu sveli na pitanje odnosa Bošnjaka i Srba, pritom potpuno zanemarujući Hrvate. Četvrti čimbenik je potpuno bauljanje i lutanje te neiskrenost i nedosljednost u pokušaju rješavanja hrvatskoga pitanja - od strane hrvatske političke elite. No, izlaza iz začarane situacije mora biti. Bilo ga je i u puno težim i gorim vremenima. Ključ u ruci drži dio bošnjačke političke elite - koja je i proizvela krizu. Prije svega, Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić trebaju odustati od nerazumnih hegemonističkih zahtjeva da upravo oni, umjesto hrvatskoga biračkog tijela, određuju tko će predstavljati Hrvate u izvršnim, pa čak i zakonodavnim tijelima vlasti. Formiranje vlasti na svim razinama od Srednjobosanske županije, preko federalne, do državne razine mora se vratiti u zakonske i ustavne okvire. Bošnjačka politička elita mora se odreći politike nadglasavanja Hrvata u federalnim tijelima vlasti. Treba se odreći i politike zaustavljanja i blokiranja razvojnih gospodarskih projekata na većinskim hrvatskim područjima.

Također, morala bi odbaciti destruktivnu politiku zabrane osnivanja TV kanala na hrvatskome jeziku u sklopu javnoga RTV servisa te pokušaje ukidanja izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama na hrvatskome jeziku. I najvažnije, mora se odreći politike zabrane Hrvatima da se teritorijalno organiziraju u sklopu federalne države u međunarodno priznatim granicama. Ni hrvatska politička elita nije imuna na nekorektne odnose. I ona se mora odreći svoje dosadašnje politike. Prije svega - neiskrenosti. Takva politika jest često odgovor na hegemoniju, no umjesto nje puno bolji odgovor je principijelnost. Dragan Čović i Božo Ljubić još jasnije, bez uvijanja, trebaju politički djelovati na utemeljenju hrvatske federalne jedinice. Također trebaju razuvjeriti Bošnjake da je suradnja Banjaluke i Mostara usmjerena protiv Sarajeva. Čović i Ljubić bi se trebali odreći i katastrofalnoga izbora kadrova u državnim i federalnim tijelima vlasti, kojima je u velikom broju slučajeva javno dobro na posljednjem mjestu, i čiji je prioritetni cilj stjecanje osobnoga imetka. Iako takvih pojava ima i kod bošnjačkih kadrova, Hrvati su ih u tom segmentu nadmašili. Hrvatski kadrovi često su izazivali sablazan i nevjericu u Sarajevu.

Bolja budućnost

No nije sve tako crno. Tijekom bošnjačko-hrvatskoga “hladnoga rata” ipak se događaju dvije iznimno pozitivne stvari, a koje bi se u budućnosti mogle pokazati ključnima u relaksiranju odnosa između dvaju naroda. Hrvati trebaju imati u vidu da velik broj bošnjačkih političara, intelektualaca, umjetnika, analitičara i novinara upozorava Zlatka Lagumdžiju da je njegova majorizatorska politika prema Hrvatima pogubna i nepravedna. S druge strane, Bošnjaci trebaju imati u vidu da se danas za opstojnost Bosne i Hercegovine nitko ne bori koliko legitimni predstavnici Hrvata okupljeni oko HNS-a. I jedna i druga činjenica su zalog za bolju budućnost i stabilizaciju odnosa između dvaju naroda.

Ključne riječi

Komentara 14

VR
vrisak
15:56 12.06.2011.

ljubav je vidljiva na velikoj razini... covicu ne popustaj tome nitkovicu...

TU
turbo
18:12 12.06.2011.

Najrealniji tekst dosad napisan u vecernjaku na ovu temu.Mi smo osudjeni da nas brane stranke koje imaju velik udio u politickom kriminalu ali su u ovom slucaju u pravu ali ih mz ne shvata previse ozbiljno upravo radi kriminalne proslosti,ruku na srce vidimo dokle nas je dovela njihova politika zadnjih 16 godina da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da nas brane oni koji su nas uglavnom dovde i doveli a boljih od njih nemamo za rjesavanje ove situacije sto je samo po sebi strasno.Kada bi i bosnjacke novine pisale i o losim potezima svojih politicara kao sto je to upravo vecernjak poceo na ovu temu daleko brze bi se doslo do rjesenja ove situacije.Vi novinari ste jedini koji mozete realnim pisanjem motivirati i narode i stranke ali se bojim da ce ovo biti izuzetak a ne pravilo a sve na stetu naroda.E to su nam napravili oni koje smo izabrali i nazalost jos ce mo dugo dugo osjecati posljedice nadobudni,iskompleksirani,netolerantni i neobrazovanih politicara tj.njihovih postupaka i tesko ista dobrog narodu sa sadasnjom garniturom s kojom BiH raspolaze.

OB
-obrisani-
14:41 12.06.2011.

Zlatko miner i Tihic su neprijatelji br 1 za Hrvate i Hrvatski narod. Kad dodju na nas teritorij odmah uhapsit i na stomaku vatru nalozit, da se zna koji je muftija u te zavjere upleten.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?