Općina Grude

Politički zaokreti, financijska kriza, ali i gospodarski rast

grude
Stojan Lasić
02.01.2012.
u 12:14

Od projekata urađenih u protekloj godini vrijedi spomenuti, vodovod Grudsko Vrilo Sovići Donji, dovršenje puta Dragićina - Grude, dionicu puta Ledinac - Podledinac, izgradnju novog puta Puteševica - Jabuka...

Iza općine Grude još je jedna teška i burna godina. Na političkoj sceni u ožujku prošle godine došlo je do zaokreta i od tog dana u Grudama ne funkcionira Općinsko vijeće.

Financijska kriza

Pokušaj novog sastavljanja Vijeća propao je pred kraj studenoga i sve je jasnije da će se izbori, koji nas očekuju za manje od godinu dana, dočekati bez Vijeća. Općinu Grude, nije zaobišla ni financijska kriza u koju posljednjih godina upadaju mnoge općine i županije. Osobit problem je pad prihoda od PDV-a koji je prisutan posljednjih nekoliko godina. - Koeficijent za izračun PDV-a pao je s 1,691 iz 2006. godine na 0,687 u 2011. godini, što znači da danas imamo samo 40 posto početnog iznosa ili prevedeno u novac, danas imamo oko 2,5 milijuna KM manje, rekao nam je u nedavnom intervjuu načelnik općine Grude Viktor Marić.

Od projekata urađenih u protekloj godini vrijedi spomenuti, vodovod Grudsko Vrilo Sovići Donji, dovršenje puta Dragićina - Grude, dionicu puta Ledinac - Podledinac, izgradnju novog puta Puteševica - Jabuka, izgradnju ulice Silvija Strahimira Kranjčevića u Grudama, pa izgradnju nogostupa na dijelu puta Grude - Višnjica te nekoliko manjih puteva uz sufinanciranje mještana i općine u podjednakom iznosu. Nova 2012. na političkoj sceni puna je izazova. Planiranih projekata za ovu općinu ima i u novoj godini, a hoće li se i koliko njih moći odraditi s obzirom na financijsku situaciju, ostaje nam za vidjeti.

Ono što je bilo dobro ove godine, zasigurno je kultura, koja je doprinosom Matice hrvatske još jednom napravila veliki iskorak. Iznimno važne osobe gostovale su u Grudama, od predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića do međunarodno priznatog akademika Radoslava Katičića, a bilo je još niz onih koji su svoj program odradili fantastično. Uz Maticu, vrijedi spomenuti i Bratovštinu sv. Stjepana Prvomučenika Gorica - Sovići, koja stalno radi na kulturnoj svijesti građana cijele općine, Drinovačku udrugu mladih, te Grudsku udrugu mladih GRUM koja je u kratkom vremenu zadobila simpatije žitelja, ponajviše zadnjom humanitarnom akcijom u kojoj je prikupljeno mnogo donacija za najugroženije stanovnike ove općine. Također mnoge frame s područja općine Grude, kao i škole, odlično su odradile niz projekata u prošloj godini.


Gospodarski razvoj


Gospodarski razvoj općine Grude, školski je primjer kako organiziranim i kvalitetnim radom, stvoriti jaku ekonomiju. Niz tvrtki iz Gruda, koje su već postale priznati brendovi, odlično posluju ne samo u našoj državi nego i mnogo šire. Mentalitet ljudi iz ovih krajeva, upravo se najbolje oslikava u gospodarstvu koje i u recesiji bilježi odlične rezultate, a niz novih postrojenja i širenje na zemlje regije u protekloj godini, samo su pokazatelj dobrog poslovanja tvrtki s područja ove općine. Vjerujemo da će se to nastaviti i u novoj 2012. godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?