Zahtjevi

Politički zatvorenici traže od Srbije otvaranje dosjea Udbe

udba
Boris Šćitar/Pixsell
10.08.2010.
u 08:47

Bez otvaranja Udbinih dosjea službi ne može se pokrenuti postupak rehabilitacije žrtva komunističkog režima

Udruženje političkih zatvorenika iz BiH i Hrvatske, traži od institucija vlasti Srbije da konačno otvore dosje koje su za vrijeme Jugoslavije protiv tisuće građana vodile jugoslavenske obavještajne službe. Kako bi se pokrenuo projekt rehabilitacije nevino likvidiranih emgiranata, prvo je, tvrde politički zatvorenici, potrebno omogućiti pristup dosjeima UDBA-e. Kako bi obitelj nevino suđenog, a potom i likvidiranog Miljenka Hrkaća pokrenula postupak njegove rehabilitacije, Srbija bi trebala donijeti zakonski okvir o otvaranju obavještajnih dosjea.

Profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Jovica Trkulja i stručnjak za problem političke rehabilitacije u izjavi za Večernjak ističe “da bi se ostvarila potpuna politička rehabilitacija žrtava komunističkog progona potrebno je donijeti četiri zakonska akta. Prvi je otvaranje dosjea tajnih službi o progonjenim osobama, zatim pokrenuti lustracijski postupak koje su kao javni dužnosnici grubo kršili prava svojih sugrađana u totalitarnim režima.

Za potpuno pravnu rehabilitacija žrtava, ističe Trkulja, treba poništiti njihove kazne i izvršiti obeštećenje, i na kraju pokrenuti restitucija, kojom će se nedužnim žrtvama nadoknaditi nastala šteta i vratiti oduzeta imovina. Svaki od postupaka je bitan, napominje naš sugovornik, ali je restitucija najbitnija, jer se s njom, osim pravne rehabilitacije, postiže i ekonomska i društvena rehabilitacija kažnjenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?