PODVALE OSA-e

Politikantsko korištenje agencije i za gospodarski reket

telefon
Arhiva VL
15.08.2011.
u 10:05

Zbog platformaša strance plašili da su udruge HVO-a terorističke organizacije

Tijekom rata i sve do ujedinjenja obavještajnoga sektora u Bosni i Hercegovini, domaće službe objavljivale su sve i svašta, pa čak i izmišljale događaje, osobe, preuveličavale prijetnje. I dok je takvo što bilo pravilo za koje se vjerovalo da je trebalo biti prošlost, nažalost i danas unutar ove službe kruže pravi politički pamfleti, izvještaji koji nemaju nikakvo pokriće i koji uglavnom služe za kompromtiranje. U nizu takvih izvještaja pod pritiskom su hrvatski političari, gospodarstvenici, udruge u BiH.

Ucjene

Upravo u vrijeme kada se stvaralo političko ozračje kako okruniti nelegalnu probošnjačku platformašku vlast, pojavio se izvještaj kako udruge Domovinskog rata HVO-a i Hrvata u BiH gotovo graniče s terorističkim organizacijama. Navedene su dvije organizacije, kao i više imena osoba koje su navedene kao potencijalna prijetnja. Među njima su bivši visoki vojni dužnosnici za koje je navedeno da postoje informacije kako su organizirali i naoružane skupine koje bi mogle izazvati čak i oružane incidente. 
Pod takvim dojmom je, kako se navodi u izvještaju Obavještajno-sigurnosne organizacije, i istaknutim predstavnicima međunarodne zajednice sugerirano da ne posjećuju većinska hrvatska područja u BiH. Pri tome se u izvještaju navelo kako postoje opasnost od izravnog napada do verbalnih uvreda prema predstavnicima međunarodne uprave.

Dugoročne posljedice

Istina je, međutim, da nije zabilježen nijedan incident, ali su prijetnje i stvorena psihoza iskorištene kako bi se kompromitiralo zahtjeve legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH i jednostavnije instaliralo nelegalnu vlast koja je izabrana gotovo državnim pučem uz ignoriranje federalnog Parlamenta. Sličan scenarij korišten je i ranije kako bi se kompromitiralo hrvatsku politiku u BiH, a što je opet korišteno za donošenje štetnih političkih odluka. Takvo što kulminiralo je i nametanjem ustavnih promjena na koncu vlasti Alijanse 2002. godine kada su pod blagoslovom i hrvatskih dužnosnika Hrvati u Federaciji postavljeni u položaj nacionalne manjine.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:25 15.08.2011.

zoka uz duzno stovanje tebe i nekolicine decki oko tebe ja moram priznat da je to istina a i ti znas o cemu ja govorim,otkud naoruzanje iz gruda u travniku i zenici u tijeku najzezsi sukoba izmedju HVO i armije u srednjoj bosni,pitaj jednog visokog duznosnika iz zepca:

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?