Predani zahtjevi

Poljoprivrednici Vladi: bit će “arapsko proljeće”

Prosvjedi
12.03.2013.
u 09:29

Traže od vlade isplatu dugovanja i neprihvaćanje plana za davanje poticaja poljoprivredi koji je resorno ministarstvo predložilo za ovu godinu

Predstavnici Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH jučer su ministrima i predsjedniku federalne Vlade predali dokumentaciju u kojoj traže da se ne usvoji ovogodišnji program predviđen za poljoprivrede poticaje, koji je sačinio resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović. Ako se program prihvati, poljoprivrednici su najavili organiziranje masovnih prosvjeda diljem Federacije BiH, koji će istaknuli su značiti “arapsko proljeće” u FBiH. Član Koordinacije Mehmed Nikšić izjavio je da će poljoprivrednici “one ministre koji na sjednici budu digli ruke za Lijanovićev program, smatrati izravnim sudionicima u kriminalu”. Traže isplatu duga od 16,5 milijuna maraka. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Srednjobosanske županije i član Koordinacije Junuz Brkić izjavio je za Fenu da taj program predstavlja ponovnu pljačku poljoprivrednika, jer u njemu nije prikazano stvarno stanje dugova iz prethodnih godina. “Sadašnji ministar poljoprivrede FBiH, u 2012. napravio je dug koji iznosi više od 35 milijuna KM i smatram da bi usvajanjem predloženog programa poljoprivrednici u 2013. u potpunosti ostali bez poticaja - kazao je Brkić. On je tvrdi kako bi ministri iz reda Stranke demokratske akcije trebali biti protiv ovog programa, jer su sličnim programom u 2012. najviše oštećeni uzgajivači ovaca i koza među kojima je 92 posto Bošnjaka i niko od tih ljudi nije dobio niti jednu KM poticaja u prošloj godini. Ogorčeni stanjem, poljoprivrednici tvrde da je dug prema poljoprivrednicima puno veći od 25 milijuna KM koje ministarstvo nije isplatilo na ime poticaja iz 2012. god., i da se radi o iznosu od 37 milijuna KM, te da je u druge svrhe već potrošeno 50 posto planiranih sredstava iz ove godine. Predstavnici Koordinacije poljoprivrednika FBiH prije nekoliko dana su kazali da “članovi nekih politiziranih udruženja” obilaze poljoprivrednike i odvraćaju ih od prosvjeda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?