PODJELJENOST

Popis besplatnih lijekova je u BiH postao ‘politički problem’

lijekovi
VL FOTO
28.08.2010.
u 10:25

Lijek koji je, po stručnjacima u Federaciji BiH, neophodno učiniti potpuno dostupnim, odnosno besplatnim, za one u Republici Srpskoj bit će dostupan samo onima koji imaju dovoljno novca

Podijeljenost bosanskohercegovačkog društva na svim razinama i područjima jasno se pokazuje i u zdravstvenom sektoru. Usprkos višemjesečnim naporima na usuglašavanju jedinstvene liste esencijalnih lijekova, dogovora još uvijek nema. Po nalogu Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Povjerenstvo za lijekove je još pred kraj prošle godine prijedlog esencijalne liste lijekova uputilo entitetskim ministarstvima zdravstva i Brčko Distriktu na usuglašavanje.

Radna skupina


Nakon toga je održan sastanak predsjedatelja Stručnog vijeća s entitetskim ministrima zdravstva na kojem je zaključeno da oni predlože užu, peteročlanu radnu skupinu koja će sastaviti zajednički prijedlog.N o, i ovdje se ispostavilo da kada ne želite ništa riješiti uspostavite radnu skupinu. Tako je i ova radna skupina predložena od entitetskih ministara zdravstva održalo bezuspješan sastanak u ožujku ove godine. -Na sastanku su usvojena dva prijedloga za koja su u tijeku konzultacije s entitetskim ministrima zdravstva, bez čije suglasnosti se u zakonom propisanom postupku ista ne može usvojiti, navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u svom odgovoru na pitanja državnih zastupnika o nepostojanju jedinstvene esencijalne liste lijekova. I ubuduće će, dakle, cijena liječenja ovisiti od toga gdje pacijent živi.

Velike razlike

Lijek koji je, za stručnjake u Federaciji, neophodno učiniti potpuno dostupnim, odnosno besplatnim, za one u Republici Srpskoj, bit će dostupan samo onima koji imaju dovoljno novca. Naravno, isti je slučaj i s nekim lijekovima koji su na esencijalnoj listi u Republici Srpskoj, ali nisu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Neslužbeno se može čuti kako se iza svega kriju i interesi i lobiranja farmaceutskih kompanija, kojima baš i ne odgovara potpuno uređenje bosanskohercegovačkog tržišta lijekovima.

Osim što se forsiraju lijekovi pojedinih proizvođača, prisutno je i izbjegavanje njihove kontrole u laboratoriju ovlaštene bosanskohercegovačke institucije, što otvara prostor za različite špekulacije. Ipak, o ovome se ne priča javno u medijima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?