DOGOVOR

Popis stanovnika BiH ipak iduće godine

sindikati (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
01.07.2010.
u 09:50

Zakon predviđa da se građani mogu, ali i ne moraju izjasniti o nacionalnoj pripadnosti

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. Nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu u prvom krugu glasovanja, u drugom krugu za predloženi zakon glasovalo je 19 zastupnika, 12 je bilo protiv, a četiri suzdržana. Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, zastupnici su se izjasnili o uloženim amandmanima i nisu prihvatili nijedan od njih.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da se građani BiH mogu, ali i ne moraju izjasniti o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti. Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim razinama u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Daytonskog sporazuma.

U tekstu je i odredba da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom. Na Parlamentu je SNSD-ov prijedlog zabrane nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju ponovno izazvao žestoke polemike. Iako je otpočetka jasno da ovaj prijedlog neće dobiti potporu bošnjačkih zastupnika, rasprava je bila duga i žustra. Ovaj put zastupnici iz RS-a su koristili i posljednji teroristički napad u Bugojnu da dokažu da je zakon o zabrani nošenja burke nužan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?