PROBLEM

Popis stanovništva se odgađa zbog problema s granicom

dodik
09.07.2012.
u 09:44

Utvrđeno tek tri posto međuentitetske linije, predstavnici Vlade FBiH prestali raditi na tome

Vijest da bi moglo doći do odgađanja popisa stanovništva u BiH, iz razloga što još uvijek nije katastarski definirana međuentitetska linija, mnoge je šokirala. Podsjetimo, RS je prije više od godinu završila svoj dio posla i napravila podjelu spornih 57 milijuna četvornih metara, ali proces razgraničenja koči FBiH koja još nije dostavila svoj prijedlog. Iako postoji suglasnost struke da linija razgraničenja ide sredinom već utvrđene granice u Daytonu, i da se prave ustupci kada su u pitanju privatni posjedi, nedostaje politička volja.

Nema parcijalnih rješenja

Zbog toga je vrlo teško planirati i pripremati popis stanovništva, jer bez precizno određene granice između entiteta, rezultati popisa, koji je planiran za 2013. godinu ne bi bili važeći. Iz Geodetske uprave RS-a ističu da se ne može rješavati dio po dio sporne linije, već sve odjednom.

Oni smatraju kako bi trebalo iskoristiti prirodne granice, prvenstveno rijeke što bi uvelike smanjilo troškove utvrđivanja crte razgraničenja. Inače kada je u pitanju Istočno Sarajevo, prema prijedlogu iz RS-a međuentitetska granica kroz općinu Istočno Novo Sarajevo prolazi i kroz privatni posjed u dužini od 2775 metara cijepajući parcele u većem obujmu, te je za ovu korekciju potrebna suglasnost Povjerenstva za međuentitetsko razgraničenje FBiH i RS-a. U ovoj općini primjerice linija razgraničenja prelazi i kroz društvenu svojinu, ali samo u dužini od 120 metara. Isto tako, u općini Istočna Ilidža katastarska općina Kasindol se ne cijepa, dok granica razgraničenja prolazi kroz Dobrinju, Butmir, Vojkoviće, Hrasnicu i Krupac. U ovim mjestima međuentitetska linija prolazi kroz privatni posjed u dužini od 2835 metara.

Rijeke Ugar i Una

U općini Kneževo međuentitetska linija prolazi kroz privatne posjede u dužini od 1445 metara, a kroz državnu svojinu u dužini od 22.430 metara. U Kneževu međuentitetska linija u jednom trenutku izlazi na rijeku Ugar i od tog trenutka malo prelazi na jednu stranu rijeke, malo na drugu. Tako da dolazi do presijecanja parcela koje su uz rijeku, pa je najbolje da ide prirodnom granicom, sredinom rijeke. Prema informacijama iz većeg bh. entiteta, oni žele rješenje ove granice jer imaju interes za hidrocentralu koja je na rijeci Ugar. I na rijeci Uni Republika Srpska je išla sredinom rijeke prilikom definiranja granice. Posebno je komplicirano stanje u Kostajnici, gdje se pitanje razgraničenja mora riješiti s Hrvatskom. I na rijeci Bregavi u Hercegovini granica prelazi s jedne na drugu stranu, a isti problem je u kanjonu Prače. U Glamoču entitetska linija presijeca općinu čak tri puta i prelazi preko 206 parcela, od toga u dužini od 32.900 metara preko privatnih parcela, a u Mrkonjić Gradu linija prelazi preko 85 parcela, od toga u dužini od 4260 metara kroz privatni posjed. U Kotor Varoši je dužinom granice od 6815 metara presječena 31 parcela. Trenutačno linija razgraničenja prolazi kroz 42 općine RS-a, a njom su presječena privatna imanja u dužini od 520 kilometara. Postoji više od 14.000 privatnih parcela za koje njihovi vlasnici ne znaju pripadaju li RS-u ili Federaciji. Dosad je utvrđeno samo tri posto međuentitetske crte, a poslije toga su predstavnici Vlade FBiH iz neobjašnjivih razloga prestali raditi na tome.

Komentara 1

KR
krtica
20:58 09.07.2012.

U odredjivanju granicne crte izmedju entiteta, treba postaviti pitanje: da li ce se u tom procesu uzeti u obzir i treci entitet, kojega bi odmah trebalo stvoriti!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?