HAAG

Popise s lažnim bh. braniteljima za obranu će i Karadžić iskoristiti

karadžić
AFP
25.11.2010.
u 08:51

Većini žrtava iz istočne Bosne priznat je braniteljski status kako bi obitelji ostvarivali socijalna prava u FBiH

Institucije države i Federacije BiH samo su djelomično odgovorile na zahtjev Haaškog suda da za potrebe obrane Radovana Karadžića ovom sudu dostave opsežnu dokumentaciju vezanu za ratna zbivanja.

Preslike odluka i potvrde

Kako doznajemo, među predanom dokumentacijom ne nalazi se većina traženih podataka koji se odnose na preslike sudbenih odluka i potvrda vezanih uz nestale osobe i osobe koje su proglašene umrlim u BiH od početka 1992. do kraja 1995. godine, kao i preslike popisa svih ubijenih vojnika za koje su nadgrobni spomenik uradila neka od dva općinska pogrebna poduzeća - Gradska groblja Visoko i DJL Sokolica iz Tuzle, te kopije izvoda iz matične knjige umrlih za veći broj općina. Karadžićeva obrana je tražila ova podatke kako bi relativizirala brojke o broju poginulih u BiH, ali i poduprla svoj stav da su većina ubijenih Bošnjaka, poglavito u Srebrenici i drugim mjestima istočne Bosne, bili vojnici, a ne civili. Zvuči nevjerojatno i paradoksalno, ali u dokazivanju ove teze ratnom srpskom vođi najviše bi mogle pomoći bošnjačke vlasti u Sarajevu.

Dokazivanje teza


- Javna je tajna da je većini žrtava, uključujući i invalide, iz istočne Bosne priznat braniteljski status kako bi članovi njihovih obitelji ostvarivali što veća socijalna prava u Federaciji. Ako bi se ovi podaci dostavili Karadžićevoj obrani, ne treba sumnjati da će ih oni iskoristiti za dokazivanje svojih teza kako su uglavnom stradali vojnici, a ne civili, kaže naš sugovornik blizak federalnoj Vladi, čija su ministarstva, među ostalima, trebala dostaviti podatke na zahtjev Haaškog suda. Prema nekim informacijama, sporan je braniteljski status više od 7.000 osoba s područja istočne Bosne, a u manjoj mjeri i onih s područja Kozarca, Prijedora i drugih mjesta u zapadnoj Bosni. Za većinu njih ne postoji nikakva dokumentacija koja potvrđuje vojni angažman u ratu, ali su im bez obzira na to priznata braniteljska prava. Započeta revizija braniteljske populacije trebala bi u potpunosti rasvijetliti ovakvu pojavu i njezine razmjere. Slučajevi svih pronevjera doći će na vidjelo i cilj revizija upravo bi trebao biti da se razotkriju svi oni koji su na neodgovarajući način došli do privilegija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?