Porezna

Porezna vreba - građani, tražite račun od trgovca!

Račun
20.09.2012.
u 09:19

Porezna uprava FBiH će u sljedećem razdoblju pojačati kontrolu

Proces fiskalizacije u Federaciji BiH ne provodi se u svim županijama na isti način, a još uvijek su prisutni pokušaji da se izbjegne ovaj novi sustav, čije je uvođenje pravdano potrebom za većom poreznom disciplinom.

Fiskalne blagajne

Mnogi gospodarstvenici, prodavači i pružatelji usluga nastoje izbjeći uvođenje fiskalnih blagajni pa iz Porezne uprave FBiH najavljuju pojačanu inspekcijsku kontrolu. - Primjena Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH sa stajališta nadležnosti Porezne uprave FBiH uspješno se provodi. Porezna uprava je zadovoljna svim aktivnostima koje je poduzimala, iako nije jedina uprava koja je nadležna za kontrolu primjene ovog zakona. Dosad je podneseno 57.035 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, od čega je fiskalizirano 56.339 uređaja, što predstavlja 98,78 posto. Međutim, podaci s terena nam pokazuju da se u svim županijama Zakon o fiskalnim sustavima ne primjenjuje na jedinstven način. U pojedinim županijama postoji još uvijek značajan broj obveznika koji nisu izvršili inicijalnu fiskalizaciju, iako su rokovi propisani Zakonom istekli - kaže ravnatelj Porezne uprave FBiH Midhat Arifović. Napominje kako Uprava poduzima sve aktivnosti i mjere da se zakon primjenjuje jedinstveno na području Federacije. Upozorava kako postoji i značajan broj obveznika fiskalizacije, koji prema raspoloživim informacijama ostvaruju značajne iznose dnevnog prometa, ali isti u cijelosti ne evidentira preko fiskalnog uređaja, a time i u Poreznoj upravi FBiH. - U sljedećem razdoblju pojačat ćemo kontrolu u predmetu evidentiranja i izdavanja fiskalnih računa. Podsjećamo da su obveznici fiskalizacije pravne i fizičke osobe dužne za svaku prodanu robu ili izvršenu uslugu izdati kupcima fiskalni račun, evidentirati svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja i izvršiti prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave FBiH - ističe Arifović. Od početka primjene Zakona o fiskalnim sustavima inspektori Porezne uprave FBiH su izvršili ukupno 5889 inspekcijskih nadzora kod obveznika fiskalizacije, među kojima je i značajan broj inspekcijskih nadzora obavljen i izvan radnog vremena i u dane vikenda. Izdano je ukupno 2392 prekršajnih naloga, s visinom izrečenih novčanih kazni u iznosu od 4,093.710 KM.

Nastavak kontrole

- I u sljedećem razdoblju Porezna uprava Federacije BiH će pored drugih radnih zadataka, sukladno raspoloživim kadrovskim mogućnostima nastaviti kontrolu primjene odredbi navedenog zakona - kaže ravnatelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?