ONLINE KLAĐENJE

Porezna zatražila od banaka u BiH izračun svih dobitaka

internet
08.07.2013.
u 17:04

Svi koji zarađuju od online igara na sreću uskoro će plaćati porez u Federaciji BiH

Porezna uprava tijekom ovoga mjeseca krenula je u velike pripreme za naplatu poreza na dobitke od igara na sreću koje se igraju preko interneta. Kako nam je potvrđeno iz federalne Porezne uprave, bankama je proslijeđen zahtjev u kojem se traži provjera obujma transakcija dobitaka od online igara na sreću.

Zahtjev bankama

- Porezna uprava FBiH je u lipnju 2013. godine uputila zahtjev poslovnim bankama za dostavu podataka o obujmu transakcija koje se odnose na priređivanje igara na sreću putem interneta. U ovoj fazi nisu traženi podaci o pojedinačnim transakcijama i pojedinačnim osobama - rekli su nam u federalnoj Poreznoj upravi. Neslužbeno se doznaje kako se raspon dobitaka kreće od nekoliko stotina eura, pa sve do nekoliko stotina tisuća eura. Na ove dobitke nije plaćen porez u BiH, ali bi se uskoro ovo stanje moglo promijeniti. Naime, trenutno važeći zakoni zabranjuju klađenje preko interneta i zbog toga država ne može naplatiti porez. Ali zakoni bi se uskoro mogli mijenjati. - Kada je u pitanju internet-klađenje, napominjemo da je članom 11. Zakona o igrama na sreću, isto zabranjeno. Za prihode koji su ostvareni na neki od zakonom dopuštenih vidova priređivanja igara na sreću, Zakonom o porezu na dohodak propisana je stopa poreza kojom se oporezuju navedeni prihodi. Prema nacrtu novog Zakona o igrama na sreću koji je u proceduri donošenja, očekujemo da će ova materija biti regulirana na drugačiji način, te će Porezna uprava FBiH i dalje poduzimati sve mjere i radnje koje budu u skladu s odredbama spomenutog zakona - istaknuli su u Poreznoj upravi Federacije BiH. Po pitanju priređivanja igara na sreću putem interneta, Federalno ministarstvo financija je Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, u siječnju 2013., uputilo zahtjev za blokiranje pristupa internetskim sajtovima koji nezakonito priređuju internet-igre na sreću.

Proces zaustavljen

Podsjećamo da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH u veljači 2013. godine po ovom zahtjevu donijela naredbu o primjeni odgovarajućih tehničkih mjera radi onemogućavanja pristupa internet-adresama s kojih se nezakonito pružaju usluge online kockanja u BiH, koja je naknadno, pod pritiskom javnosti, ukinuta. Vlasti su shvatile kako su nepripremljene ušle u borbu s online kladionicama i kockarnicama, ali donošenjem novih zakona stvari će se formalno-pravno regulirati do detalja. Ovo je vjerojatno loša vijest za sve one koji prihode ostvaruju u online kladionicama i kockarnicama. Svi oni će uskoro morati platiti porez na svoje dobitke, a radi se o velikom iznosu novca koji će puniti federalni proračun. Prema neslužbenim podacima, veliki broj građana je zadnje dvije godine počeo igrati igre na sreću preko interneta. Ovo se posebno odnosi na online kladionice koje nemaju ograničenja kao što je slučaj s kladionicama u BiH. Također, neslužbeni podaci govore kako je najveći broj onih koji ostvaruju prihode od online kladionica ili casina lociran u Mostaru i Sarajevu. Analiza ovih podataka će biti svakako zanimljiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?