ZAVRŠNA FAZA

Posebna agencija borit će se protiv terorizma u BiH

teroristi
VL FOTO
27.05.2011.
u 09:50

Opasnost od terorizma često se zloupotrebljava u političke svrhe, a etikete terorista lijepe se ljudima bez argumenata

Vijeće ministara u tehničkom mandatu priprema izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kojima će se uspostaviti posebna agencija za suzbijanje ovih pojava. Aktivnosti na pripremi zakonskih izmjena u završnoj su fazi, a očekuje se da će se konstituiranjem državnog parlamenta i očekivanim dogovorom o novoj vladajućoj koaliciji biti otklonjene i prepreke za njihovo usvajanje i primjenu u praksi.

Udarna skupina

-To je vrlo važna oblast, jer smo u zadnje vrijeme prilično puno radili na tome. Revidirali smo udarnu skupinu za borbu protiv terorizma, formirali operativni centar za borbu protiv terorizma u sjedištu SIPA-e, gdje po prvi put u BiH rade na operativnoj razini sve policijske agencije u BiH na jednom mjestu. Usvajanjem zakonskih izmjena i formiranjem agencije koja bi se bavila sprječavanjem pranja novca i financiranja terorizma bismo faktički zaokružili ovu oblast i mogli preći na organiziranje za borbu s drugim oblicima kriminala, kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. Ovakav oblik borbe protiv terorizma i pranja novca postoji u mnogim europskim zemljama i pokazao se vrlo učinkovitim. BiH se susreće sa specifičnim opasnostima od terorizma, što je najbolje pokazao prošlogodišnji napad na policijsku postaju u Bugojnu.

Etiketa terorista

S druge strane, opasnost od terorizma se često zloupotrebljava u političke svrhe, a etikete terorista lijepe se ljudima često bez ikakvih argumenata. Zbog toga će uspostava novih tijela za borbu protiv ovog zla omogućiti vlastima da efikasno i brzo provjeravaju sve informacije o mogućim terorističkim aktivnostima. Ministar Ahmetović kaže kako bi puna uspostava državne vlasti omogućila usvajanje i drugih vrlo važnih zakonskih projekata.

Riječ je, primjerice, o zakonu o kretanju i nošenju oružja ili zakonu o sprječavanju nereda na sportskim manifestacijama, kao i nekim drugim propisima iz oblasti sigurnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?