Rekonstrukcija

Posljednja prigoda za dogovor u FBiH

Četvorka
10.01.2013.
u 10:06

Predsjednici HDZ-a 1990. i SBB-a traže od Budimira promjenu vlasti

Što se prije okonča sadašnja kriza u Federaciji i zaustavi takozvana vlast platforme smanjit će se ekstremno loši učinci skoro dvogodišnjeg nasilja nad Hrvatima koje ima svoje političke, financijske i životne posljedice. Nakon posljednjeg sastanka stranaka navodne vladajuće parlamentarne četvorke za danas je u Sarajevu konačno sazvan sastanak sa Živkom Budimirom koji je na vrhu piramide najodgovornijih osoba za održavanje stanja bezakonja, kršenja Ustava i demokratskih normi ponašanja. S Budimirom će razgovarati predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić. Po najavama iz Budimirova ureda, on će ostati dosljedan i otvoren za politički dijalog te se rukovoditi ustavnim i zakonskim normama stavljajući u prvi plan ‘interese građana FBiH, a ne stranačke ni bilo koji drugi interese’. Kao prvi test jesu li mu upravo građani Federacije BiH u vrhu prioriteta bit će prijedlog koji će mu upravo iznijeti Ljubić i Radončić.

Osporavaju izbor

Doznaje se da će mu ova dvojica dužnosnika jasno iznijeti stajalište kako ga smatraju nelegalnim zbog načina na koji je došao na vlast, ali i nelegitimnim jer ne predstavlja Hrvate, budući da je na vlast došao pučem kojega je oktroirala međunarodna uprava. Nije isključeno čak ni da Budimir sam podnese ostavku za što bi dobio odgovarajuću kompenzaciju oko čega su kod pojedinih dužnosnika posredovali i vodeći strani diplomati. No, za sada je realnije da će Budimir ostati na ovoj poziciji i podržati rekonstrukciju vlasti. Od tih poteza će ovisiti dalji potezi dva HDZ-a, SDP-a i SBB-a BiH.

Novi način borbe


A da rekonstrukcija predstavlja jedini izlaz iz krize i zaustavljanje prave erozije svjesni su i strani dužnosnici koji su vrlo aktivno održavali Budimira u političkom životu. Golemu su štetu Hrvatima svojim izdajničkim sudjelovanjem u vlasti pričinile stranke koje su u trenutku dijeljenja fotelja pogazile načela za koje se zauzimaju. U godinu i osam mjeseci bošnjačka politika nastavila je točno tamo gdje joj je usporen put 2002. godine. Od trenutka kada je Alija Behmen ustoličen za premijera krenule su milijunske pljačke federalnog proračuna što nije zaustavljeno do danas. Od Krivaje, zeničke Željezare, rudnika, tvornica namjenske, kemijske industrije... Federacija je utopljena u glib dugovanja za brojne obveze koje su fiktivno oproštene za uvezivanje staža, plaćanja gubitaka ovih neuspješnih kompanija. Na hrvatska područja otišli su promili toga novca. U slučaju da ne dođe ni do kakve promjene, ili rješenja krize, hrvatske će se političke stranke iz dva HDZ-a potpuno povući u položaj oporbe te potpuno radikalizirati situaciju. Taj scenarij podrazumijevao bi potpunu blokadu federalnih vlasti koje bi bile potpuno stisnute između županija i državne vlasti, a koja zasigurno ne bi bila u istome sastavu u kojemu se sada nalazi u kojemu su zajedno dva HDZ-a i SDP-a.

Ključne riječi

Komentara 3

SV
Svjetlonosa
11:56 10.01.2013.

evo rjesenja ; kad se pobrinete za vecinu, znat ce te kako da se pobrinete i za manjinu. U prevodu kad svaka nacija bude imala vlast nad sobom svojeg izbora je vecina tada ´ce medjusobno sami od sebe gledat na manjine u svojim sredinama.

ŠK
škripari
13:18 10.01.2013.

ja ne znam kome ovi uHDZ se prave ludi zar misle da su HRVATI lud narod kakve veze ima rekonstrukcija vlade FBIH kad isti čelnici Hrvatskih stranaka ne vide svoj narod 3 godine su izgubljene što će to ulaskom u vlast promjeniti HRVATI ništa zato se oni razmeću laćima narodu je prekipilo i ja mislim da će Hdz naći model kao u Hrvatskoj da vlada 50 godina i mi kji smo bili za njih daleko smo više od toga posle ovoga nikad Hrvati više neće izaći na izbore toga su svjesni i ČOVIĆ I LJUBIĆa to odgovara Bošnjacima a Srbi i onako imaju državu u državi

PA
park
13:19 10.01.2013.

Gospodine Krešiću sila Boga ne moli , zato ovaj Vaš komentar je doljevanje ulja na vatru .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?