JUSTITIA ET PAX

Posljednji izbori razotkrili su apsurdnost političkog ustroja

komarica
VL FOTO
21.04.2011.
u 08:54

U najtežoj poziciji se nalaze Hrvati – kao najmalobrojniji formalno-pravno konstitutivan narod u BiH, jer su u cijelosti dekonstituirani na cijelom teritoriju države

Kada su u pitanju politika i njihovo kršenje u BiH, Komisija Justitia et pax u svom izvješću navodi da su prošlogodišnji listopadski izborni rezultati u BiH ustvari dijagnoza bolesnog stanja bh. društva i države. Naime, prema njihovu izvješću, izbori su u potpunosti razotkrili sve nedostatke i apsurdnost društveno-političkog ustrojstva BiH. Komisija navodi da je suverenitet triju naroda u potpunosti anuliran promjenama entitetskih ustava 2002. godine, nametnutim od OHR-a.

Samo na papiru

Prema postojećem, od OHR-a revidiranom ustroju države Srbi ni na koji način ne mogu ostvariti konstitutivnost u FBiH, ali je zato u potpunosti i bez ikakve ograde ostvaruju u RS-u. Bošnjaci su potpuno dekonstituirani u RS-u, dok punu konstitutivnost prava ostvaruju majorizacijom nad znatno malobrojnijim Hrvatima, ali samo na teritoriju Federacije BiH. U najtežoj poziciji se nalaze Hrvati – kao najmalobrojniji formalnopravno konstitutivan narod u BiH, jer su u cijelosti dekonstituirani na cijelom teritoriju države. Dok donošenje bilo kojeg zakona ili odluke na državnoj razini Srbi i Bošnjaci mogu zaustaviti putem instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa, prema postojećem državnom ustrojstvu Hrvati kao konstitutivan narod institucionalno nemaju tu mogućnost, Permanentnim nadglasavanjem kroz Parlament FBiH od većinskih Bošnjaka odlučivanje po prigovoru vitalnog nacionalnog interesa se transferira na Ustavni sud BiH - koji zbog svoje nacionalne kompozicije do sada nije usvojio ni jedan od zahtjeva vitalnog nacionalnog interesa podnesenog od Kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. S druge strane, kao ni 2006. godine Hrvati kao konstitutivni narod nisu mogli izabrati svog člana Predsjedništva BIH, jer im ga je i ovaj put izabralo bošnjačko izborno tijelo. Za dopredsjednika RS-a izabran je Emil Vlajki, poznat po zdušnoj obrani Miloševićeve politike, navodi Komisija Justitia et pax.

SDP razotkrio narav

No, zanimljivim se čini ocjena Komisije vezana uz izborne rezultate i formiranje vlasti u Federaciji BiH i RS-u s posebnim naglaskom na politiku SDP-a. Manje-više situacija u RS-u je poznata uz konstantnu težnju za jačanje veza s “maticom Srbijom”. U FBiH je najveći broj glasova dobio SDP BiH koji se programski predstavlja kao višenacionalna socijaldemokratska stranka, očito po uzoru njihova pravnog i idejnog prednika - Komunističku partiju. Stupanjem u postizbornu koaliciju s SDA, najvećom bošnjačkom nacionalnom strankom u ovoj zemlji, te nastojanjem potpunog negiranja izbornih rezultata u odnosu na političke opcije koje su dobile legitimitet hrvatskoga izbornog tijela, SDP je nakon izbora otvoreno pokazao svoj etnopolitički karakter.

Drugim riječima, SDP je uveliko razotkrio narav svoje proklamirane multietičnosti marginaliziranjem Hrvata uspostavljajući vlast isključenjem stranaka za koje je hrvatski narod velikom većinom glasovao. Zlorabeći defektna ustavna rješenja, umjesto znaka nade i ohrabrenja, SDP se pretvorio u poruku straha i podvojenosti. Iako to ne žele priznati, SDP se pridružio snagama koje cijelo vrijeme, eliminirajući Hrvate daytonsku BiH pretvaraju na podjelu između dvaju naroda, navodi Komisija u svom izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?