Banja Luka

Posljednji tren za dogovor o izmjeni ustava

Sastanak
08.07.2012.
u 10:56

Prva zadaća političara BiH iz Mape puta je provesti presudu iz Strasbourga

U Banjoj Luci će se predstojećeg petka održati sastanak čelnika sedam političkih stranaka koje su prošloga tjedna s predstavnicima Europske unije u Bruxellesu dogovorili provedbu Mape puta čija bi realizacija omogućila podnošenje zahtjeva za kandidacijski status s EU. Najvažnije pitanje koje se otvorilo ususret ovoga sastanka je rješavanje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koja bi otklonila diskriminaciju prema predstavnicima manjinskih naroda, ali i umanjila mogućnosti da na izbor hrvatskih izaslanika u domove naroda te pri izboru člana BiH Predsjedništva dominantno utječu bošnjački birači i političke stranke.

Ljubićev optimizam

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je da su velika očekivanja od predstojećeg susreta u Banjoj Luci ‘posljednja prigoda za realizaciju kalendara Mape puta’ budući da potkraj kolovoza istječe rok kada bi se u parlamentarnoj proceduri trebali naći prijedlozi amandmana o primjeni odluke Sejdić-Finci.

“To je posljednja prigoda da realiziramo kalendar Mape puta budući da je 31. kolovoza određen kao rok kada bi u parlamentarnu proceduru trebalo uputiti amandmane o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu”, rekao je Ljubić za Večernji list. Po njegovim riječima četiri stranke u FBiH su usuglasile prijedlog na temelju kojega bi se zadovoljila oba kriterija, otklonila diskriminacija za predstavnike manjinskih naroda da se mogu kandidirati i biti izabrani na mjesta u državnoj vlasti te istodobno zaštititi poziciju Hrvata.

Bez manipulacija

To bi se provelo na način da se nakon popisa pučanstva koji je predviđen sljedeće godine utvrdi stvarno stanje pojedinih naroda, ali i njihov raspored u pojedinim županijama i tako napravi preraspodjela mandata koja su do sada bila uređena po popisu pučanstva iz 1991. godine, ali i uz diskriminirajuće odredbe da će se iz svake županije birati izaslanik u Dom naroda u slučaju da bude prethodno izabran u županijsku Skupštinu. 
“Dogovorno je da nakon popisa pučanstva svaka županija ima u svom nacionalnom korpusu onoliko ‘dionica’ koliko tog naroda ima u odnosu na ukupan broj u FBiH”, dodao je Ljubić. Po njegovim riječima s obzirom na različite prijedloge Sarajeva i Banje Luke o izravnom, odnosno neizravnom izboru članova Predsjedništva, hrvatski će političari predstaviti ‘srednje rješenje’.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?