Negativan trend

Posljednjih pet godina sve manje investicija iz inozemstva u BiH

Izgradnja
Ilustracija
12.07.2012.
u 09:32

Do blažeg poboljšanja moglo bi doći već u sljedećoj godini, istaknuto je na okruglom stolu u Banjoj Luci

Negativan trend ekonomskog rasta tijekom prvog kvartala ove godine u BiH nastavljen je i u drugom kvartalu. U informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za prvih pet mjeseci ove godine navedeno je da podaci za travanj i svibanj ukazuju ne samo na nastavak, nego i moguće intenziviranje pada potrošnje i investicija, kao ključnih generatora ekonomskog rasta. Ovi podaci izneseni su na okruglim stolom, koji je održan u Gospodarskoj komori RS-a, čime je započela druga godina rada u projektu “NET” – projektu umrežavanja i edukacije zaposlenih u gospodarskim komorama, koji se realizira sredstvima IPA Fonda.

Negativan učinak

Ukupna strana ulaganja u travnju iznosila su 3,96 milijuna, a u svibnju 50,02 milijuna KM. Negativni učinci pada investicija posebno su izraženi u građevinskom sektoru, koji je i u drugom kvartalu zabilježio smanjenje obujma radova. Strane investicije u BiH od 2007. do 2011. bile su u stalnom padu, a procjena je da je BiH u ovom razdoblju izgubila milijarde. -Drastičan pad stranih investicija u svijetu evidentan je još od 2007. , dok dugoročnije projekcije pokazuju da bi do blažeg poboljšanja moglo doći u sljedećoj godini, istaknuto je na okruglom stolu u B.L. o temi “Mogućnosti unapređenja promocije investicijskih ulaganja BiH”.

Važnost stranih investicija

-U situaciji kada zemlja nema mogućnosti da iz vlastite akumulacije osigura sredstva za gospodarski rast i nema mogućnosti za dalje zaduživanje strane investicije predstavljaju jedan od najlakših i najbržih načina za pokretanja gospodarskih ciklusa, rekla je direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Jelica Grujić, dodajući kako su strani investitori jako važna kategorija za BiH. Ona je navela da pojedina izvješća govore kako BiH stoji malo lošije u odnosu na zemlje okruženja u pogledu konkurentnosti za poslovno okruženje, razinu korupcije u javnom sektoru i razinu ekonomskih sloboda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?