PROPISI

Poslodavci će morati na svako 16. mjesto zaposliti invalida

invalidi
S. Lasić
25.09.2010.
u 11:38

Interes poslodavaca ne bi trebao izostati, jer će zapošljavanje osoba s invalidnošću biti i do 80 posto jeftinije od profesionalnog angažiranja drugih radnika

Usvajajući nove propise Federacija BiH promijenila je odnos prema invalidima, koji će umjesto da isključivo budu korisnici socijalnih naknada, dobiti priliku za zapošljavanje.

Masovnije zapošljavanje

Odlukom o uspostavi Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invalidnošću, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine stvorila je prvi preduvjet za masovnije zapošljavanje pripadnika ove populacije, koja je izuzetno brojna. Samo civilnih invalida ima više od 45 tisuća, a ukupni broj, koji uključuje civilne žrtve rata i ratne vojne invalide, daleko je veći. Međutim, do sada ovi ljudi nisu našli svoje mjesto na tržištu rada. Poslodavci izbjegavaju zaposliti osobe s invalidnošću, iako na burzi rada ima približno osam tisuća takvih radnika. Procjene govore da oko tisuću njih aktivno traže posao. Na žalost, uglavnom bezuspješno.

Novi propisi bi to trebali promijeniti. Ovih dana Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije BiH uputilo je federalnoj Vladi prijedlog za imenovanje privremene uprave fonda, a nakon što on i formalno bude registriran, očekuje se financiranje prvih projekata zapošljavanja invalida. Sredstva iz Fonda trebala bi biti operativna već u 2011. godini. Interes poslodavaca ne bi trebao izostati, jer će zapošljavanje osoba s invalidnošću biti i do 80 posto jeftinije od profesionalnog angažiranja drugih radnika.

Izvor prihoda


Naime, poslodavcima će biti refundirani troškovi za doprinose i 10 posto poreza na plaću za radnike s invalidnošću.

Oni koji, pak, ne uposle propisan broj osoba s invalidnošću, a to znači jednog invalida na svakih 16 zaposlenika, morat će uplaćivati određeni novčani iznos u Fond za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invalidnošću.

Drugi izvor prihoda za fond bit će sredstva županijskih službi za zapošljavanje. Oni će u fond izdvajati po pet posto ukupnoga iznosa predviđenog za aktivnu politiku zapošljavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?