KRIZA

Poslodavci u BiH traže odgodu plaćanja poreza

Porez
Marijan Sušenj/PIXSELL
24.05.2010.
u 09:28

Poslodavci zbog krize traže sastanak s čelnicima vlasti, banaka i Ekonomsko-socijalnog vijeća

Set od 48 antirecesijskih mjera koje je Vlada Federacije BiH, uz suglasnost sindikata i Udruge poslodavaca donijela još prije skoro dvije godine, mrtvo su slovo na papiru, od kojih niti jedan gospodarstvenik u razdoblju globalne krize nema nikakvu korist.

Gdje je i zbog čega došlo do zastoja u provedbi dogovorenih mjera, zbog čega institucije na svim raznima vlasti uopće ne zabrinjava podatak da velik broj poduzetnika zbog katastrofalnog ekonomskog okruženja planira zatvoriti svoje poduzeća, pitanja su koja poslodavci planiraju postaviti federalnoj Vladi, Vijeću ministra BiH, čelnicima Centralne banke, Udruženju banaka BiH na jednom od sastanaka koji bi se trebao održati već sljedećih dana.

Umjesto zdravih mjera pomoću kojih bi se smanjili razmjeri globalne krize, istraživanja pokazuju da je više od 60 posto malih i srednjih poduzeća osuđeno je na propast, dok je 70 posto onih koji stagniraju i uopće se na razvijaju.

Od nekoliko članova Udruženja poslodavaca Federacije BiH dobili smo podatak da će se na spomenutom sastanku od vlasti tražiti produženje roka za ispunjenje poreznih i drugih obveza prema državi sa sadašnjih 30 na 90 dana ili čak na pola godine.

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, poduzetnici u BiH tražit će da se u vrijeme krize smanje postoci izdvajanja za porez i druge obveze s postojećih od 44 barem na 30 posto zarade. Među 175 država svijeta Svjetska banka je BiH rangirala na 90. mjesto po visini poreznih stopa, dok se primjerice susjedna Hrvatska nalazi na 34., a Srbija na 53. mjestu.

Uz visoko namete, velike kamatne stope na kredite, poslodavci su nezadovoljni i načinom na koji se predstavnici vlasti odnose prema njima. Čak su prekršili dogovor da imaju redovite međusobne sastanke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?