SUSRET U ZAGREBU

Poštovati volju Hrvata

susret
VL FOTO
21.03.2011.
u 16:22

Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, Republika Hrvatska traži poštivanje Ustava i zakona

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primili su jučer neočekivano predsjednike HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Božu Ljubića, koji su ih izvijestili o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kojoj su bošnjačke stranke SDP BiH i SDA prekršile Ustav i sve potpise te nezakonito izabrali izvršnu vlast u Federaciji BiH.

Ovaj susret protekao je uz izražavanje zabrinutosti službenog Zagreba koji je potpisnik Daytonskog sporazuma, ali su upućene vrlo jasne poruke domaćim političarima i međunarodnoj zajednici da se pri uspostavi vlasti mora poštovati Ustav, ali većinska volja Hrvata koji su na posljednjim izborima, u najvećem broju, glasovali za HDZ BiH i HDZ 1990.

Poziv PIC-u i OHR-u

“Kao potpisnica Daytonskog sporazuma, posebno vodeći računa o stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije, Republika Hrvatska očekuje da se sve strane ponašaju u skladu sa slovom i duhom Daytona, poštujući Ustav i zakone. Republika Hrvatska još jednom poziva sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini, sva nadležna tijela, Ured visokog predstavnika i Vijeće za provedbu mira da u cijelosti osiguraju institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i poštuju njihovu političku većinsku volju izraženu u demokratskom procesu izbora”, navodi se u priopćenju nakon susreta hrvatskog predsjednika i premijerke s čelnicima dva HDZ-a iz BiH. Kako su naveli u zajedničkom priopćenju nakon susreta, Čović i Ljubić obavijestili su predsjednika Hrvatske i predsjednicu Vlade o svojim stajalištima ‘da su prilikom konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH grubo prekršeni Ustav i zakoni Federacije, kao i duh Daytona - kroz pokušaj formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda’.

Zabrinutost stanjem

Kako se dodaje, predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske izrazili su zabrinutost zbog trenutačne situacije u Bosni i Hercegovini te su pozvali sve političke čimbenike na odgovorno ponašanje.

“U uspostavljanje dobrih međusobnih odnosa sva tri naroda uloženo je puno vremena i dobre volje svih strana i bilo bi zaista tragično da se oni ponovno naruše”, upozorava se.

Istup službenoga Zagreba, predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor na tragu je izjave koju su uputili prije dva mjeseca kada su praktično ukazali da se ne smije negirati hrvatska politička volja. Valja naglasiti da izjava predsjednika i premijerke potpuno korespondira s vrlo oštrim verbalnim šamarom predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kolegi Zlatku Lagumdžiji koji je također poručio da se ne može u složenoj državi ignorirati 90-postotna potpora jednoga naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?