Odžak

Posvetom crkve se posvećuju vjernici koji slave euharistiju

Kardinal
Marko Mišković
13.08.2013.
u 10:45

Prvu crkvu počeo je graditi vlč. Nikola Pranjić, a župu je osnovao nadbiskup Vinko Puljić

U župi Prečistog Srca Marijina u Posavskoj Mahali kraj Odžaka svečano je proslavljena posveta crkve. U prisutnosti više od tisuću vjernika iz Pos. Mahale, brojnih gostiju, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, te nekolicine svećenika iz susjednih župa, posvetu je obavio uzoriti kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić rekavši između ostalog da se posvetom crkve u njoj posvećuju svi vjernici koji slave euharistiju i koji se predaju Bogu. Na simboličan način kardinal Puljić predao je ključeve crkve župniku vlč. Iliji Ravliću koji je govorio o povijesti crkve i župe, rekavši između ostalog da je prvu župnu crkvu počeo graditi 1990. vlč. Nikola Pranjić, a župu je osnovao vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić 1991. godine. - Za prvog župnika imenovan je vlč. Filip Brainović, a uslijed ratnih djelovanja većina vjernika napušta župu. Po završetku rata, dekretom je 1996. za župnika postavljen vlč. Mijo Nikolić koji je ovih dana proslavio 50 godina misništva. Nova župna crkva izgrađena je 1997., a 10. kolovoza iste godine temelje crkve blagoslovio je kardinal Vinko Puljić.

-Kad god ulazite u ovu crkvu morate otvoriti svoje srce da čujete, prihvatite i slijedite Božju riječ. Središte ove crkve je oltar, a on je i simbolika stola. U obiteljskoj kući stol je središte okupljanja da obitelj zajedno blaguje i razgovara. Tako je i u domu Božjem oltar stol oko kojeg se okupljamo kao braća i sestre da blagujemo njegovu riječ, da blagujemo tijelo Kristovo, rekao je kardinal Vinko Puljić i poručio - Simbolika posvećenja crkve je posvećenje nas da budemo živa crkva, zajednica vjernika u čijem središtu je Isus Krist. Povelja o posveti crkve ugrađena je u oltar, a potpisali su je župnik Ilija Ravlić, posvetitelj kardinal Vinko Puljić i u ime župljana i dobrotvora, kumovi crkve Andrija i Manda Herceg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?