Rasprava

Poticaji dijeljeni po prijateljskim i stranačkim vezama

žetva
Pixsell
10.10.2013.
u 09:06

Nekim klijentima je novac dodjeljivan na temelju rođačkih, prijateljskih, teritorijalnih i stranačkih veza

Posebno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u poljoprivredi pretvorilo se očekivano u raspravu o poticajama koje je na prilično kontroverzan način dijelio entitetski ministar Jerko Ivanković Lijanović. Uz prisustvo predstavnika poljoprivrednih proizvođača iz svih županija zastupnici su saslušali izlaganje ministra Lijanovića koji je odgovornost za teško stanje u kojem se nalazi poljoprivreda u FBiH svalio na prethodne vlasti i uvozničke lobije koji su imali povlašten položaj u odnosu na domaće poljoprivredne proizvođače. Zastupnici su u više navrata predlagali izlaganje ministra tvrdeći da je sadržaj njegovog izvješća preobiman, a posebno burno su reagirali na spominjanje poticaja čiju je raspodjelu ministar branio.

Prigovori

U ime Vladine radne skupine, predsjednik Ivica Mladina je, pak, nakon ministrovog izlaganja izjavio da javni poziv za dodjelu poticaja nije potpuno oslonjen na pravilnik o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja. Nekim klijentima je novac dodjeljivan po više kriterija, na temelju rođačkih, prijateljskih, teritorijalnih i stranačkih veza, neke su od primjedbi Vladine radne skupine, koje ministar Lijanović negira. Avdo Muslimović je uime Saveza poljoprivrednih udruženja kazao da poljoprivrednici očekuju mnogo više od Vlade i Parlamenta kako bi im propisi omogućili proizvodnju dovoljnih količina hrane i odgovarajući plasman na tržište. -U prošloj godini nisu isplaćeni kompletni poticaji, kazao je Muslimović. Rasprava se pretvorila u prebacivanje odgovornosti između ministra Lijanovića i njegovih istomišljenika s jedne i ostalih zastupnika s druge strane pa je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH i član Koordinacije poljoprivrednih udruga i saveza FBiH Mehmed Nikšić konstatirao da je sjednica pretvorena u cirkus. -Očigledno da se radi o političkoj kampanji i još jednoj podvali u nizu. Umjesto da se bave našim problemima i krucijalnim pitanjima, sve ide u suprotnom smjeru. Proizvođači nikad nisu bili u goroj situaciji. Poljoprivreda je zbog politike dovedena na rub propasti, naglasio je Nikšić, zatraživši također pravednu i pravodobnu isplatu poticaja istinskim proizvođačima.

Kupovina vremena

Poljoprivrednici već mjesecima jačaju pritisak na federalne vlasti zbog isplate poticaja, ali do sada pritisci nisu urodili plodom. Jučer je zaključeno kako ni rasprava u Parlamentu neće donijeti ozbiljnije pomake, te kako se radi samo o još jednom pokušaju kupovine vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?