BISKUPI

Potiču hrvatske lidere u BiH na nužno jedinstvo

puljić
Arhiva VL
15.07.2010.
u 07:52

- Pozvali smo naše hrvatske čelnike da se slože oko izborne liste i da na neki način glasači mogu biti određeni koga biraju, kazao je kardinal Puljić

- Mnogobrojni državljani BiH trenutno prebivaju ili privremeno borave u inozemstvu, kao izbjeglice i prognanici ili na privremenom radu. Ustav BiH propisuje da se na parlamentarnim izborima, kakvi su ovi, osigura ostvarenje biračkoga prava svim građanima koji se u doba izbora nalaze izvan granica BiH. Potičemo vjernike i sve druge svoje sunarodnjake i sugrađane da ispune svoju građansku dužnost, izađu na izbore i glasuju po svojoj savjesti za one kandidate za koje drže da će raditi na opće dobro svih, osobito obespravljenih i ugroženih u svojim osnovnim ljudskim i građanskim pravima i slobodama. Potičemo hrvatske stranačke predstavnike u BiH na nužno jedinstvo, međusobnu suradnju i prevladavanje stranačkih i osobnih interesa kada je riječ o dobru i budućnosti hrvatskog naroda, kao i svih s kojima živi u BiH, kazali su u svom obraćanju biskupi nakon održane Biskupske konferencije BiH.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je da je poziv upućen sada kako se kasnije ne bi mogli samo žaliti. - Matematika nas potiče na to. Zato smo pozvali naše hrvatske čelnike da se slože oko izborne liste i da na neki način glasači mogu biti određeni koga biraju. Drugo, naše je pozvati na registraciju za izbore, kao i na izlazak na izbore, rekao je kardinal Puljić. Kardinal ne smatra da je nužno trebalo da bude kandidiran samo jedan predstavnik za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali napominje da Hrvati sami moraju misliti kako da oni izaberu svog predstavnika. - Kasnije je kasno kukati - drugi su nam izabrali hrvatskog predstavnika. Mi moramo sami misliti kako ga izabrati, jer ovakav način je, moramo reći, vrlo nepravedan i očekujemo da, kada prođu izbori, da se nađe pravedan put u Izbornom zakonu, dodao je kardinal Puljuć.

Nadbiskup vrhbosanski je naglasio da sve institucije u BiH i međunarodne zajednice moraju više raditi na povratku Hrvata, ističući da je veoma puno sredstava ušlo u BiH, ali je najmanje uloženo za povratak predstavnika tog naroda. I banjalučki biskup msgr. Franjo Komarica kao veliku nepravdu označio je “nasilno iskorjenjivanje hrvatske populacije s velikog područja BiH”. Dijelu zasjedanja pridružio se i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico koji je upoznao biskupe s procesom ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i BiH o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH. Također ih je upoznao sa sadržajem razgovora s predstavnicima državnog i političkog života o aktualnim pitanjima Katoličke crkve u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?