MANIFESTACIJA

Povezivanje BiH i RH kako bi se stvorili zajednički proizvodi

herceg
VL FOTO
22.10.2010.
u 09:02

Činjenica je da uistinu imamo odličan potencijal za razvoj turizma budući da BiH obiluje prirodnim ljepotama i vrijednom kulturnom baštinom, kazao je ministar Herceg

U organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske, grad Rovinj domaćin je ovogodišnje treće manifestacije Dani hrvatskog turizma 2010. Ova tradicionalna i najznačajnija turistička manifestacija godine u Hrvatskoj okupila je na jednom mjestu visoke dužnosnike zemalja u regiji koji rade u resoru turizma, a koje je predvodio federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg.

Trendovi u turizmu

Značajnu ulogu u radu skupa imali su visoki dužnosnici europskih i svjetskih organizacija kao što su WTO, UNEP, Europska komisija, WTTC i drugi koji su svojim izlaganjima predstavili regionalne, europske i svjetske trendove u turizmu od kojega mi u BiH mnogo očekujemo. Tijekom sljedeća dva dana sudionici skupa će se osvrnuti na zahtjevnu turističku sezonu koja je u okvirima vrlo teške godine ostavila trag na gospodarstva diljem svijeta, a koju je Hrvatska završila s iznimno dobrim rezultatima. Kroz bogat program, više stručnih skupova, radionica i prezentacija, svi će imati prigodu iznijeti svoja mišljenja, iskustva te planove, kako o protekloj, tako i nadolazećoj sezoni.

Tijekom stručnoga dijela u uvodnim izlaganjima predstavljene su mjere koje pojedine zemlje poduzimaju kako bi predstojeću 2011. godinu učinili konkurentnom i lakšom, unatoč tomu što većina svjetskih organizacija predviđa tek lagani oporavak. Svojim dolaskom na ovu najznačajniju manifestaciju u regiji potporu hrvatskim turističkim djelatnicima na čelu s ministrom Damirom Bajsom dao je federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg. U svom prigodnom obraćanju nazočnima, ministar Herceg čestitao je ministru Bajsu i svim hrvatskom turističkim djelatnicima na uspješnoj sezoni te izvanrednoj organizaciji Trećih dana hrvatskog turizma 2010. Ističući važnost

Hrvatske kao turističkoga lidera u regiji i sinergijsku povezanost Jadranske obale i jadranskoga zaleđa kao turističkih odredišta, ministar Herceg je istaknuo nužnost povezivanja u svrhu stvaranja novih turističkih proizvoda koje bi u konačnici imali za cilj zajedničke nastupe prema trećim tržištima.

Činjenica je da uistinu imamo odličan potencijal za razvoj turizma budući da BiH obiluje prirodnim ljepotama i vrijednom kulturnom baštinom, što predstavlja konkurentne prednosti na kojima se može i mora temeljiti naša turistička ponuda. Koliko god da toga ponekad ni sami nismo svjesni, imamo ono što tržište traži - netaknutu prirodu i ekološki još uvijek očuvan prostor, a usto složenu i zanimljivu mješavinu povijesti, kulture, gastronomije.

Zadovoljni rezultatima

Nažalost, još uvijek te potencijale ne koristimo dovoljno iako svaki dan ima pomaka, što najbolje govore ostvareni rezultati i porast od 22 posto u devet mjeseci 2010. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Naša očekivanja su bila umjerena i pozitivna uvažavajući krizu koja nas je sve pogodila, čime smo posebno zadovoljni rezultatima. Uz jasnu viziju koju imamo, rekao bih, snažnog opredjeljenja i s velikom željom za bolje i sretnije sutra, mi ćemo i dalje jako puno raditi na promociji i poboljšanju turističke ponude Bosne i Hercegovine, pokušavajući zadržati dosadašnju poziciju na zahtjevnom konkurentnom turističkom tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?